ΕΚΤΑΚΤΟ: Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου – Το πρωί σύγκλιση της Βουλής

UPDATED: Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή με ερώτημα αν γίνεται αποδεκτή η συμφωνία με τους θεσμούς, ανακοίνωσε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δείχνει καθαρά πως προτιμά τη ρήξη προτείνοντας το “όχι” στην συμφωνία με τους δανειστές αι κατ’ επέκταση

στη Ευρώπη με τη σημερινή της μορφή.

Ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Ναι ή όχι στα μέτρα των δανειστών (που ο λαός ακόμα δεν γνωρίζει) το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Ελληνίδες, Έλληνες

Εδώ και έξι μήνες, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή της 25ης του Γενάρη. Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται, τόσο τη Δημοκρατία, όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μάς ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που συνήψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο, ούτε μία στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, να προδώσουμε δηλαδή τη δική σας εμπιστοσύνη.
Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, οι Εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό Eurogroup σε μια πρόταση-τελεσίγραφο προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, στις αξίες του κοινού Ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.
Ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό, και υπονομεύει την ανάκαμψη την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Η πρόταση των Θεσμών, δυστυχώς, περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση, τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στην νησιωτική Ελλάδα. Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των Εταίρων και των Θεσμών δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά στόχος είναι, ίσως, και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.
Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν την εμμονή, κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη, οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους ένα οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωαπαϊκές χώρες, απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη, απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας και η ευθύνη αυτή μάς υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.
Πριν από λίγο συγκάλεσα το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος προκειμένου ο ελληνικός λαός, κυρίαρχα, να αποφασίσει. Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών.
Ήδη έχων ενημερώσει για την απόφασή μου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τηλεφωνικά, τόσο τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Ελληνίδες, Ελληνες

στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από την μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως ακριβώς προστάζει η Ιστορία των Ελλήνων.
Στον αυταρχισμό και τη λιτότητα να απαντήσουμε με Δημοκρατία. Να απαντήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα, τόπος που γέννησε τη Δημοκρατία, να στείλει μια ηχηρή απάντηση Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια κοινότητα που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής όποιον και εάν είναι αυτό. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την Ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει ένα μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των Λαών μας, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως, Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία, θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν. Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την Ιστορία των Ελλήνων, για την Κυριαρχία και την Αξιοπρέπεια του Λαού μας.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ – ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΛΩΝΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Στους πολίτες μετατίθεται η απόφαση για τα μέτρα με τη μορφή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Δραματικές διαστάσεις αποκτά το κυβερνητικό συμβούλιο με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την τελευταία πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ, ευρώ, το σημερινό έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφτασε στο Μαξίμου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης αλλά και οι Στρατούλης και Κοντονής. Στη συνέχεις προσήλθαν οι Φωτίου, Κουντουρά, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε πως «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».
Η διευρυμένη σύνθεση -πλέον πρόκειται περί υπουργικού συμβουλίου επί της ουσίας και όχι κυβερνητικού – μαρτυρά ότι βρισκόμαστε μπροστά στη λήψη πολύ σοβαρών αποφάσεων.

Λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές έστελναν σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, «απαντώντας» εμμέσως στην ατάκα «the game is over» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το επικοινωνιακό game is over» έλεγαν, τονίζοντας ότι στο χθεσινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών.

Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό Μνημόνιο, που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ και άλλα, λένε από την κυβέρνηση.

Και καταλήγουν: «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, προσερχόμενος στο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία».

Κυβέρνηση: Γιατί απορρίψαμε την πρόταση των δανειστών

Νωρίτερα την Παρασκευή, από την κυβέρνηση εκδόθηκε «non paper» για τους λόγους που απορρίπτεται η νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με παράλληλη χρηματοδότηση, ύψους 15,5 δισ. ευρώ.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το προγραμματισμένο για τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου Eurogroup να θεωρείται καθοριστικό για την έκβαση των συνομιλιών με τους θεσμούς και την εξεύρεση συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό απέρριψε τη νέα πρόταση των δανειστών, που έγινε γνωστή νωρίτερα σήμερα.

Στην επιχειρηματολογία του, το Μαξίμου επικαλείται την «ανεπάρκεια» της πρότασης, καθώς δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στο πεντάμηνο και, κατά την εκτίμηση της Αθήνας, οδηγεί, ουσιαστικά, σε νέο Μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, περιλαμβάνει υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο.

Όπως προκύπτει, στο χθεσινό Eurogroup προτάθηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη:

α) Ποσό 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να αποπληρωθεί η δόση της 30ής Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

β) Παράλληλα, προφανώς υπήρξε υπόσχεση και για άλλα τέσσερα δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου, με τα 3,5 δισ. εξ αυτών να αποσκοπούν στην αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ.

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και, όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο».

Τονίζουν, δε: «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία».

Το δε δημοσιονομικό πρόγραμμα που απαιτούν οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανακυκλώνει το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Keywords
δημοψηφισμα 2015, βουλη, δημοψηφισμα, πρωι, κυριακη, αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τσιπρας, ιουνίου, εκλογες, νέα, ΦΠΑ, ελλαδα, γαλλια, τραπεζες, συνταγμα, υπουργοι, υπογραφη, game, μνημονιο, αθηνα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, βρυξέλλες, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, νεο μνημονιο, χωρες, δημοκρατια, εθνικη, εργασια, προγραμμα, σημερινη, υψος, ωρα, game, αγωνες, αυξηση, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δικη, δειχνει, δριτσας, εγινε, ευρω, ειπε, εκβαση, εκτιμηση, εμμονη, εξι, εστιαση, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, ληψη, μαξιμου, μηνες, μορφη, ουσιαστικα, παμε, πυξιδα, υπογραφη, ρηξη, σπιτι, ταυτοτητα, ψυχραιμια, ωρες, δικαιωματα, ηγετες, χωρα, ιουνίου, κομματι, μπροστα, πηγες, υγειας
Τυχαία Θέματα