Έκτακτη Εισφορά Αλληλλεγγύης: Σχέδιο για απαλλαγή – Η απάντηση (;) της κυβέρνησης ότι πήρε το μήνυμα

Σχέδια επί χάρτου, στα οποία όμως πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, φέρουν την κυβέρνηση να “ψάχνει” τρόπο να απαλλάξει τους Έλληνες φορολογούμενους από κάτι συγκεκριμένο: Την έκτακτη εισφορά αλληλλεγγύης, η οποία ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι εφέτος (2014), αλλά η παράτασή της ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ πιθανή μέχρι και το 2016. Η κατάργηση της εισφοράς προυποθέτει ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν πως

“δεν υφίσταται” δημοσιονομικό κένο.

Και στην περίπτωση, που θα παραταθεί η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου, πολύ πάνω από τα 12.000 ευρώ από τα οποία τώρα καλείται κάποιος να πληρώνει έκτακτη εισφορά, ενώ δεν αποκλείεται και μείωση των συντελεστών 1% έως 4% που επιβάλλονται σήμερα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Τι πληρώνουμε σήμερα

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί ολόκληρου του ποσού.
Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην υπολείπεται του καθαρού εισοδήματος που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπολογίστηκε με την εφαρμογή του αμέσως προηγούμενου συντελεστή.

Original article: Έκτακτη Εισφορά Αλληλλεγγύης: Σχέδιο για απαλλαγή – Η απάντηση (;) της κυβέρνησης ότι πήρε το μήνυμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα