Ντράγκι: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα – Σταθερό στο 0,25% το επιτόκιο

12:12 9/1/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Μακρά περίοδο με χαμηλό πληθωρισμό αντιμετωπίζει πιθανότατα η ευρωζώνη, και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει όποια δράση χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την έναρξη της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας

για τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε λίγο νωρίτερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, όπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές.

Ο κ. Ντράγκι ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ευχόμενος Καλή Χρονιά στους δημοσιογράφους και αμέσως καλωσόρισε τη Λετονία στην ευρωζώνη. Η χώρα έγινε το 18ο μέλος της ευρωζώνης με το νέο έτος.

Εν συνεχεία, ο κεντρικός τραπεζίτης μπήκε πράγματι αμέσως στο ψητό τονίζοντας ότι η ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότατα έχει έλθει αντιμέτωπη με μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και οι πληθωριστικές προσδοκίες ευρέως ευθυγραμμισμένες,» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός για μακρά περίοδο, συμπλήρωσε, και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη «διευκολυντική» της στάση στη νομισματική πολιτική.

Επαναβεβαίωσε επίσης τις «πιστωτικές προθέσεις» της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα «για παρατεταμένη περίοδο». Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές ότι η δέσμευση της ΕΚΤ για την πιστωτική πρόθεση (forward guidance) εκφράστηκε αυτήν τη φορά πολύ πιο έντονα από τα μέλη του συμβουλίου.

Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βάλει στο τραπέζι για μελέτη «όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Συνεχίζοντας την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης θα συνεχίσει τη βραδεία ανάκαμψή της το 2014 και το 2015.

Σχολίασε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν αναμενόμενος και τόνισε ότι οι κίνδυνοι στη σταθερότητα τιμών είναι υπολογισμένοι. Προσδιόρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ανόδου των τιμών λόγω των τιμών εμπορευμάτων καθώς και πτώσης λόγω αποδυνάμωσης στην οικονομική δραστηριότητα.

ΕΚΤ: Σταθερό στο 0,25% το επιτόκιο

[UPD] Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο του ευρώ, όπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές.

Το συμβούλιο καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης κράτησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25% κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του 2014.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το BankWars.gr μετέδιδε νωρίτερα:

ΕΚΤ: Σταθερό στο 0,25% θα διατηρήσει το επιτόκιο – Το δίλημμα Ντράγκι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα τη συνεδρίαση του, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το βασικό επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Αν και η κίνηση αυτή είναι μάλλον προβλέψιμη, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Mario Draghi και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μειωθεί η έκθεση στους κινδύνους αγοράς.

“Η ποιότητα των assets της ΕΚΤ μπορεί να επηρεαστεί από την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, επιδεινώνοντας μια ήδη κακή κατάσταση”, δήλωσε ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο με την παροχή κινήτρων χρήσης άλλων εργαλείων στήριξης, όπως για παράδειγμα τα υπό όρους μακροπρόθεσμα δάνεια.

Αλλά μια τέτοια κίνηση δεν είναι απλή, επισημαίνει ο Rahbari.

Πρόκειται για πρόκληση που απαιτεί από την ΕΚΤ να αναλάβει πολλαπλές ευθύνες επιπλέον από την επίβλεψη του τραπεζικού συστήματος.

Original article: Ντράγκι: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα – Σταθερό στο 0,25% το επιτόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα