ΕΚΤ: Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 9 μήνες – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά εννέα μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν.

Το ύψος των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια θα μειωθεί στα 60 δισ. μηνιαίως, έως τη λήξη του προγράμματος. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Πηγές της ΕΚΤ τόνισαν

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 που αποφάσισε στην συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική για την Ελλάδα καθώς αυξάνεται η προθεσμία ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έως το Δεκέμβριο του 2017 αντί του Μαρτίου του 2017 που έληγε το τρέχον πρόγραμμα.

Ντράγκι: Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί

Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για όσο χρειαστεί, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017 οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα είναι 60 δισ. Διευρύνουμε την γκάμα των κρατικών ομολόγων που θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει, από τον Ιανουάριο», ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, με φόντο και την πολιτική αναταραχή μετά την παραίτηση Renzi, ο Draghi παρέπεμψε στις εθνικές αρχές, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται μέσω διευκολύνσεων να δοθεί χρόνος στις ιταλικές τράπεζες.

Ο Draghi τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας. Χαρακτήρισε την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ένα ριζοσπαστικό νέο.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις αλλαγές στην αμερικανική οικονομία», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι το Brexit και η νίκη Trump στις αμερικανικές εκλογές θα έχουν μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, τις χαρακτήρισε άγνωστες προς το παρόν.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Εάν, στο μεταξύ, οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ομαλή εφαρμογή των αγορών περιουσιακών στοιχείων από το Ευρωσύστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει ορισμένες παραμέτρους του προγράμματος APP, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal.

Δύο επιλογές που θα εξετάσουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι η επέκταση του προγράμματος κατά ένα εξάμηνο (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017) με τον σημερινό ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων (ύψους 80 δισ. ευρώ) είτε κατά ένα εννεάμηνο (έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017) με χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό αγορών ( 60 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια.

Όποιο από τα δύο σενάρια και αν επιλέξει η ΕΚΤ, η διαφορά για τον επιπλέον όγκο των αγορών της δεν θα είναι σημαντική, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα αγοράσει επιπλέον 480 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 540 δις. ευρώ,. Από την αρχή του προγράμματος – τον Μάρτιο του 2015 – οι αγορές ομολόγων αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 έως τα 2,4 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, το ύψος των μηνιαίων αγορών έχει σημασία, καθώς μία μείωση του θα θεωρηθεί πιθανόν από την αγορά ως η αρχή μίας σταδιακής κατάργησης του QE ( tapering) με ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων. Αναλυτές σημειώνουν ότι όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε το δικό της tapering, οι αγορές αντέδρασαν με αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα το σταθμίσει η ΕΚΤ στην αυριανή απόφασή της.

Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρωζώνη, μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε μία σειρά από χώρες, είναι ένας άλλος παράγοντας που θα σταθμίσει η ΕΚΤ και μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της διατήρησης των αγορών στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε στο σοκ του Brexit μπορεί να είναι ένα επιχείρημα υπέρ της μείωσης των μηνιαίων αγορών, όπως και το γεγονός ότι μειώνεται το απόθεμα των επιλέξιμων τίτλων για αγορά από την ΕΚΤ. Η ανάκαμψη, ωστόσο, της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι εύθραυστη και αυτό επίσης θα συνεκτιμηθεί από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα