ΕΚΤ: Δύσκολη υπόθεση η αγορά κρατικών ομολόγων – Δημοσίευμα Bloomberg

Δυσχερή και όχι απλή υπόθεση χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, εστιάζοντας στις γερμανικές αντιρρήσεις.

Το πρακτορείο αναφερόμενο στις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη

στη του συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, επικαλείται την άποψη των περισσότερων από τους μισούς οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνά του σύμφωνα με την οποία αν η ΕΚΤ επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης θα προχωρήσει και σε αγορά κρατικού χρέους.

Όπως τονίζεται σε άρθρο του Bloomberg, η ανακοίνωση που έκανε η ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει τον ισολογισμό της στα 3 τρισ. ευρώ ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προάγγελος αγοράς δημόσιου χρέους, πέραν των ιδιωτικών τίτλων που έχει ήδη αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα.

«Η αγορά κρατικών ομόλογων δεν θα είναι τόσο απλή για την ΕΚΤ, όπως ήταν για τη Fed. Κινούμενη προς τέτοιες αγορές διακινδυνεύει μια διαμάχη με τους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να παραβιάζονται οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΚΤ και οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις ότι (με την αγορά κρατικών ομόλογων) θα μειωθεί η πίεση στις κυβερνήσεις για την αναμόρφωση των οικονομιών τους», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα