Μ. Ντράγκι: Κρατάει στο συρτάρι τα “αντισυμβατικά” μέτρα – Στο 0,25 το επιτόκιο του ευρώ

09:52 8/5/2014 - Πηγή: BankWars

[upd] Η μετριοπαθής ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κατά την καθιερωμένη ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί

να διαβλέπει «παρατεταμένη περίοδο» χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μ. Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι απέδωσε εν μέρει στην περίοδο του Πάσχα την άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο και παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, στους ερχόμενους μήνες.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν στην πλειοψηφία τους αρνητικοί. Σημείωσε όμως επίσης ότι οι αγορές εργασίας εμφανίζουν «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης.

Ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι στην πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ, εμφανίζεται σταθεροποίηση στις πιστωτικές συνθήκες, γεγονός που κατά τους αναλυτές απομακρύνει το ενδεχόμενο έναρξης ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σύντομα. Πάντως ο Μάριο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες αναφέρουν ότι επικρατούν «σφιχτά επίπεδα πιστωτικών στάνταρ» σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΣΤΟ 0,25% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την τακτική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη στις αγορές.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ, το επιτόκιο αναχρηματοδοτήσεων, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Το συμβούλιο διατήρησε επίσης σταθερά τα επιτόκια μηχανισμού καταθέσεων στο 0,0% και περιθωριακού δανεισμού στο 0,75%.

Νωρίτερα μεταδίδαμε: Δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων οι αναλυτές

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση παρά τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ντράγκι περί λήψης αντισυμβατικών μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα γίνει κάποια κίνηση στη συνεδρίαση του Μαΐου καθώς η μικρή ανάκαμψη του πληθωρισμού οδηγεί την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Δεν περιμένουμε τίποτα» δήλωσε ο Lutz-Peter Wilke της BlackRock και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, δεν νομίζουμε ότι θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε περισσότερους από 60 αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, για να δράσει η ΕΚΤ το ευρώ θα πρέπει να αγγίξει τα 1,42 δολ. Το ενιαίο νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3915 δολ.

Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε ενημέρωση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό.

Original article: Μ. Ντράγκι: Κρατάει στο συρτάρι τα “αντισυμβατικά” μέτρα – Στο 0,25 το επιτόκιο του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα