ΝΤΡΑΓΚΙ: “Aνάκαμψη της οικονομίας απ’το 2013″ – Να αρθούν οι περιορισμοί στην Κύπρο – Σταθερά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

15:17 6/6/2013 - Πηγή: BankWars

Ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης μέσα στο 2013, προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν σταθερά.

Η ύφεση στην ευρωζώνη θα φτάσει το 0,6% το 2013 ενώ το 2014 αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1%. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, πρώτος στόχος για την Ευρωζώνη είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και μετά θα έρθει η ανάπτυξη, σταδιακά, κατά τη διάρκεια του 2013.

Τόνισε ακόμη, πως είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ για τις τράπεζες δήλωσε πως η χρηματοδότησή τους έχει βελτιώθει.

Επίσης, δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι “τεχνικά έτοιμη” για αρνητικά καταθετικά επιτόκια και πως όλα τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ είναι στη διάθεση της οικονομίας.

Για τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως “όσο νωρίτερα καταργηθούν οι έλεγχοι τόσο το καλύτερο” ενώ διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. εργάζεται με τις κυπριακές αρχές για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου του Μάριο Ντράγκι:

Ο υποκείμενος ρυθμός της νομισματικής επέκτασης παραμένει συγκρατημένοςΠαραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι στο οικονομικό outlookΑναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2013Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντικήΈχει σημειωθεί κάποια βελτίωση το τελευταίο διάστημα Διατηρείται το υποτονικό οικονομικό κλίμα στην ΕυρωζώνηΣταθεροποιημένες οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρωΑπαράδεκτα τα επίπεδα ανεργίας, ιδίως στους νέουςΠολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςΕχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη βελτίωση της χρηματοδότησης των τραπεζώνΕίμαστε τεχνικά έτοιμοι για αρνητικά καταθετικά επιτόκια Όλα τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ είναι στη διάθεση της οικονομίας

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) στη σημερινή της συνεδρίαση, όπως αναμενόταν.

Η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει αν θα υλοποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο το είχε μειώσει τον προηγούμενο μήνα προκειμένου να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έκτοτε επισημάνει ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο μείωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα