ΕΚΤ – ΑΣΜΟΥΣΕΝ: Εξαιρετικά υψηλή η εξάρτηση της Τρ. Κύπρου από τον ELA

12:34 8/5/2013 - Πηγή: BankWars

«Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί», δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, αναφορικά με την Κύπρο. Τόνισε ακόμη ότι η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τον ELA ήταν ακόμη «εξαιρετικά υψηλή».

Ο Asmussen,

ο οποίος μιλούσε σε οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αμφιλεγόμενη διάσωση, προσπάθησε να υπερασπιστεί το ρόλο του οργανισμού και τις επιλογές που έγιναν στη συμφωνία διάσωσης το Μάρτιο.

Η ΕΚΤ, τόνισε ο Asmussen, ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες του έκτακτου δανεισμού, ένα πολυσυζητημένο ζήτημα καθώς μερικοί έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι επέτρεψε στην Λαϊκή Τράπεζα να προσφύγει σε τέτοιου είδους δανεισμό, παραβιάζοντας τους κανόνες.

Ο Asmussen επανέλαβε «την πιεστική ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εξυγίανσης για τις τράπεζες της ευρωζώνης, υπό μια ενιαία, ισχυρή αρχή στο επίκεντρο. Επίσης δήλωσε ότι το κυπριακό επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το πώς θα εξυγιαίνονται οι προβληματικές τράπεζες, ιδιαίτερα στο ποιος αναλαμβάνει ζημιές, με ποια σειρά, σε ένα σενάριο που μια τράπεζα χρειάζεται να εξυγιανθεί.

«Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ξεκάθαρους, ενιαίους κανόνες για το bail-in, προστασία για assets που επιδέχονται bail-in και προτίμηση καταθετών», τόνισε ο Asmussen αναφερόμενος στους πιστωτές τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι οι καταθέτες θα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας και να είναι οι τελευταίοι που υφίστανται ζημιές. Επαναδιατύπωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες, οι οποίοι θα είχαν πληγεί στην Κύπρο εάν είχε προχωρήσει η αρχική συμφωνία διάσωσης, είναι προστατευμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα