ΕΚΤ – Praet: Μεγαλύτερη προστασία στους καταθέτες αντί των ομολογιούχων στην επόμενη διάσωση τράπεζας

Οι καταθέσεις θα πρέπει να προστατεύονται περισσότερο από τα ομόλογα σε περίπτωση εξυγίανσης τραπεζών στο μέλλον, δήλωσε ο Peter Praet, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μιλώντας στο Dow Jones Newswires στο περιθώριο συνεδρίου, ο Peter Praet δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα πήρε κάποια μαθήματα από την εμπειρία της Κύπρου,

και θα πρέπει να είναι προσεκτική στην επιβολή ζημιών σε καταθέτες πριν από τους κύριους ομολογιούχους στο μέλλον. Έδωσε έμφαση στο ότι το ξαφνικό bail-in των καταθετών στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήταν άπαξ, αποκαλώντας το «ειδική περίπτωση» και όχι «πρτόυπο».

Ο Praet υποστήριξε ότι όπου οι ομολογιούχοι μιας τράπεζας γενικώς δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω νωρίτερα, ι καταθέτες μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ρευστότητας αποσύροντας τα κεφάλαιά τους με πολύ μικρή προειδοποίηση. «Φανταστείτε ότι υπάρχουν φήμες για πιθανές πιστωτικές ζημιές σε μια μεγάλη τράπεζα. Εάν οι καταθέσεις είναι μαζί με τους ομολογιούχους στη σειρά αυτών που μπορεί να πληγούν, αυτοί οι καταθέτες μπορεί να αποχωρήσουν αμέσως, κάτι που πιθανώς θα αποσταθεροποιήσει την τράπεζα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση των δύο κυπριακών τραπεζών, τόνισε πως η κατάσταση διογκώθηκε από το γεγονός ότι οι τράπεζες βασιζόταν στις καταθέσεις για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους, και ότι πολλές καταθέσεις ανήκαν σε μη κατοίκους Κύπρου. Αυτό υποχρέωσε το νησί να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα