Εισαγγελείς εναντίον Δένδια: Απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για όσα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικ. Δένδιας, σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του, μεταξύ των άλλων, κάνει λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης», αναφερόμενος στη μη επιβολή προσωρινής κράτησης σε συλληφθέντες στο πλαίσιο εκκρεμούς

σχετικής ποινικής υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο –προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας– απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ’ υπαγόρευση ή κατ’ αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας».

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποκρούει τις δηλώσεις του κ. Δένδια, ενώ υπογραμμίζει ότι «τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές στο πλαίσιο της σύμφωνης με το Σύνταγμα λειτουργίας του Πολιτεύματος και δηλώνει ότι το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες αυτές ενέργειες, που ουδόλως συμβάλλουν στην εμπέδωση τού –κατά τα εξαγγελλόμενα εκ μέρους της κυβέρνησης– επιθυμητού κλίματος ηρεμίας μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας».

Τέλος, η Ένωση «καλεί τα πλέον αρμόδια και σώφρονα όργανα της Πολιτείας, σε σχέση με εκείνα από τα οποία προήλθαν οι δηλώσεις, να ανακαλέσουν άμεσα αυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα