ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;

Στην 6η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η Εθνική. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,156 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank βρίσκεται στην 11η θέση με την ανακεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 699,893 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην 19η θέση με κεφαλαιοποίηση στα 353,287 εκατ. ευρώ. Τέλος η Eurobank

κατατάσσεται στην 23 θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με 315,733 εκατ. ευρώ.

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών καταρρέουν υπό το φόβο της κρατικοποίησης. Οι μεγάλες ζημιές που θα εγγράψουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους από τη συμμετοχή τους στο PSI+ κασι στην επαναγορά, δημιουργούν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες είναι αμφίβολο εάν μπορέσουν να καλυφθούν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή η εκταμίευση της δόσης των 34,5 δισ. ευρώ ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, με την αγορά να εκτιμά ότι οι όροι θα είναι εις βάρος των μικρομετόχων, ενώ θα ακολουθήσει σημαντικότατος πληθωρισμός «χαρτιών».

Ένας ακόμη προβληματισμός που διατυπώνουν επενδυτικοί κύκλοι είναι σε ποιες τιμές θα γίνουν οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένης της ραγδαίας υποχώρησής τους στο ταμπλό. Σημειώνεται όπως ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλό τριών μηνών και πλέον, ενώ οι μαζικές ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά blue chips ενεργοποίησε κινήσεις «stop loss» και αλλά και σημαντικότατο αριθμό από «margin calls», με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η πωτική τάση.

Πάντως τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ενώ τονίζουν πως η αγορά δεν έχει αξιολογήσει το bonus που θα έχουν τα ιδρύματα από τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα λάβουν κεφαλαιακή ένεση της τάξης των 4,9 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το συμψηφισμό της ζημίας του PSI+ με φόρο μελλοντικών κερδών. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους θα μπορούν να συμψηφίσουν τη ζημία σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, , οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από τη διαδικασία του buyback, δεν θα προκαλέσουν θεμελιώδεις αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα του EFSF, ύψους 4,9 δισ. ευρώ με αξιολόγηση Αα1, ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αξιολόγηση C, ονομαστικής αξίας 14,6 δισ. ευρώ, άρα πρόκειται για τίτλους καλύτερης ποιότητας. Παράλληλα, τα έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη για τις τράπεζες υπολογίζονται γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Moody’s παρά τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την επαναγορά ομολόγων για τις τράπεζες, τελικά παραιτήθηκαν από δυνητικά κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα