Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση – Νέα μέτρα με ΔΝΤ ή χωρίς – Υπό γερμανική εποπτεία πιθανό ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Μάχη με το χρόνο προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση για τη β΄αξιολόγηση δίνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Μετά το ναυάγιο του Euro Working Group της 12ης Ιανουαρίου, το οποίο δεν έβγαλε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, επόμενο κρίσιμο ραντεβού αποτελεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη

στην κόντρα ΔΝΤΣόιμπλε, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προειδοποιεί χθες την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν την συμφέρει η αποχώρηση του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να κλείσει η αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση, καθώς δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκτός και αν βρεθούμε μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο.

Δύο είναι οι επιλογές της κυβέρνησης:
Είτε θα αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, είτε θα πρέπει να αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον ESM, υπό την εποπτεία της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

Ο Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καιι αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι όροι του νέου προγράμματος θα είναι χειρότεροι και όχι καλύτεροι όπως ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα α πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική βουλή κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που σημαίνει είτε ότι θα επιβάλει αυστηρότατους όρους είτε ότι δεν θα το εγκρίνει.

Όπως τονίζουν τα Νέα, η κυβέρνηση μετά τις πρώτες δηλώσεις Σόιμπλε, φάνηκε να βλέπει θετικά την προοπτική εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, συνειδητοποιεί όμως ότι η συμφωνία στην οποία ελπίζει απαιτεί θυσίες.

Στο οικονομικό επιτελείο τουλάχιστον διαμορφώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια εναλλακτικών μέτρων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση του κόφτη, για την οποία έχει μιλήσει ανοιχτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, οι δυσκολίες εντοπίζονται στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ και είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν και οι υπόλοιποι δανειστές, έως έναν βαθμό τουλάχιστον.

Στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να συζητά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη μείωση του αφορολογήτου όχι όμως και την περικοπή των συντάξεων, που επίσης ζητά το Ταμείο. Το σχέδιο της κυβέρνηση προβλέπει ότι αυτό θα γίνει μετά το 2018 και εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδειχθούν επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα συμβιβαστούν με αυτή τη λύση ή θα θελήσουν να δώσει η κυβέρνηση από τώρα μια «προκαταβολή» μέτρων συν τον κόφτη για το μετά το 2018, σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα