Έφτασε και το …”δώρο” του Σόιμπλε – Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε έφερε τελικά το …«δώρο» προς την Ελλάδα όπως αναμένονταν. Αυτό δεν ήταν φυσικά ένα κούρεμα χρέους, αλλά η δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.

Υπεγράφη το μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανατγωνιστικότητας,

κ. Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της KfW, κ. Ούλριχ Σρέντερ, παρουσία και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σχετικά πως μόλις αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις.

Το ταμείο θα αντλεί κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες όπως την KfW, ή το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (έχουν γίνει επαφές) αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα είναι σύμφωνα τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, τα οποία συζητούν με τον ΣΕΒ και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το ταμείο, στη συνέχεια, θα μοχλεύει αυτά τα κεφάλαια και θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο κι εκείνες θα κάνουν το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορεί να μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εγχώριων επιχειρήσεων, ενώ θα χρηματοδοτεί και μικρά έργα υποδομής.

Η υπογραφή του μνημονίου με την KfW αναμένεται να αποτελέσει κι έναν ισχυρό πόλο έλξης για την είσοδο κι άλλων ξένων αναπτυξιακών τραπεζών.

Μιλώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Χίλτον, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε πως επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης, είπε , ενώ τόνισε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επενδυτική τους προσπάθεια.

«Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό», πρόσθεσε και κατέληξε: «Πριν από δέκα χρόνια, εμείς οι Γερμανοί ήμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης».

Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στην ομιλία του.Ερωτηθείς αν η Γερμανία μπορεί να διδάξει κάτι την Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Σόιμπλε, απέφυγε διπλωματικά την ερώτηση, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν απαντήσει να φανεί αλαζόνας και συμπλήρωσε: «εκείνοι (οι Έλληνες) ξέρουν καλύτερα».Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

- Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Τ ο ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα