Εύσημα σε Προβόπουλο από S&P – “Η ΤτΕ στήριξε το τραπεζικό σύστημα στην κρίση”

Αυξημένα αντανακλαστικά επέδειξε η Τράπεζα της Ελλάδος και σε περίοδο κρίσης αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ανάγκη για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, τονίζει η Standard & Poor’s.

Σε έκθεσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει εύσημα στην κεντρική τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση, το πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας

από την Τράπεζα της Ελλάδος βελτιώθηκε ουσιαστικά, ενσωματώνοντας μάλιστα και όλες τις προτεινόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η ΤτΕ επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά από την αρχή της κρίσης, εντείνοντας την εφαρμογή των εποπτικών κριτηρίων και ενδυναμώνοντας την παρακολούθηση των εγχώριων τραπεζών, αναφέρει η S&P και επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα ανέλαβε πρωτοβουλίες για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο πρωτοφανούς δοκιμασίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της βιωσιμότητας και των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι, παρά τη δημιουργία μεγάλων χαρτοφυλακίων ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες πριν από την κρίση, καμία ελληνική τράπεζα δεν χρεοκόπησε.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες δράσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στόχευσαν στην εύρεση λύσεων, μέσα από την αγορά, ώστε αυτά τα ιδρύματα να ενσωματωθούν σε άλλα μεγαλύτερα και ισχυρότερα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της απόκτησης της AΤΕbank από την Τράπεζα Πειραιώς. Εκτιμούμε ότι η διακυβέρνηση και η διαφάνεια των τραπεζών βρίσκονται σε επαρκές επίπεδο, καταλήγει ο οίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα