Ντ. Κάμερον: “Άλμα στο άγνωστο για την Σκωτία η ανεξαρτησία” – Τι γίνεται με την στερλίνα

18:23 9/9/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] “Άλμα στο άγνωστο” χαρακτήρισε το “ναι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τους πολίτες στη Σκωτία να μην το κάνουν.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκωτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών”, γράφει ο Κάμερον

στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail.

“Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το ‘Ναι’ ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το ‘Όχι'”, υπογραμμίζει.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσθέτει πως ψηφίζοντας “Όχι” οι Σκωτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες.

Σημειώνεται πως δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των Sunday Times, είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που υποδεικνύει ότι η εκστρατεία του «ναι» μπορεί να επικρατήσει στη δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, με 51% να τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και 49% κατά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: Προσγειώνει τους Σκωτσέζους που θέλουν ανεξαρτησία από τη Βρετανία

“Όχι” σε ανεξάρτητη Σκοτία λένε πάνω από 100 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων

Την αντίθεσή τους με την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας εξέφρασαν περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη έως τώρα παρέμβαση της επιχειρηματικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στη συζήτηση για το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου εάν η Σκωτία, η οποία έχει πληθυσμό μόλις λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια σημαντική περιοχή για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, θα ολοκληρώσει την ένωση της με την Αγγλία και θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η έκβαση της ιστορικού δημοψηφίσματος της 18η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις επόμενες γενιές. «Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές» αναφέρουν οι επιχειρηματίες. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία».

Η ανακοίνωση- επιστολή των επιχειρηματιών της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα για σημαντικά ζητήματα όπως το νόμισμα, οι φορολογικές ρυθμίσεις οι συντάξεις, η ένταξη στην ΕΕ και η στήριξη των εξαγωγών.

Μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν την επιστολή παρέμβαση κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είναι ο Άντριου Μακένζι διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton Plc, ο Ντάγκλας Φλίντ πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, ο Σίμον Τόμσον διευθύνων σύμβουλος της Cairn Energy Plc και ο Άνγκους Κόκμπουρν προσωρινός επικεφαλής της Aggreko Plc.

Εντός ή εκτός στερλίνας η Σκοτία;

Οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα στο ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης Σκοτίας λίγες μόλις μέρες πριν το δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά ανοιχτά οικονομικά ζητήματα, όπως το αν η Σκοτία διατηρήσει την στερλίνα.

Η αδυναμία της στερλίνας στις αγορές δεν θεωρείται ενδεικτική για το γεγονός ότι η Σκοτία αδυνατεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρηματιστής Άπλες Πατέλ εκτιμά ότι η πτώση της ισοτιμίας δεν σχετίζεται με το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί αν η Σκοτία θα ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο: «Ο λόγος για τον οποίο πωλούμε στερλίνες δεν είναι επειδή πιστεύουμε ότι μια ανεξαρτησία θα οδηγούσε την Σκοτία στην οικονομική καταστροφή, αλλά επειδή σε εποχές ανησυχίας οι επενδυτές κάνουν αυτό που κάνουν οι άλλοι επενδυτές. Και οι άλλοι στην παρούσα φάση πωλούν στερλίνα. Δεν θα πρέπει όμως να το ερμηνεύσουμε ως αδυναμία της Σκωτίας να επιβιώσει».

Η αγωνία για την έκβαση του δημοψηφίσματος τερματίζεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 19 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση όμως που οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας η ανησυχία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, μιας και υπάρχει μια σειρά οικονομικών ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα. Σχεδόν από συνήθεια η κυβέρνηση του Εδιμβούργου επιρρίπτει ευθύνες στο Λονδίνο: «Το κλίμα αβεβαιότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, το οποίο αρνείται να συνομιλήσει μαζί μας για την νομισματική ένωση, αλλά και άλλα ζητήματα, δηλώνει η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στάρτζεον.

Η στερλίνα ανήκει (και) στους Σκωτσέζους

Με ποιο νόμισμα θα πληρώνουν, αλήθεια, οι Σκοτσέζοι, αν επιλέξουν τελικά τον δρόμο της ανεξαρτησίας; Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι η στερλίνα ανήκει στους Σκωτσέζους, όπως ανήκει και στους Άγγλους. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δήλωσε πάντως ότι όποιος εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαταλείπει και το νόμισμά του. Πίσω από τη δήλωση αυτή κρύβονται οι φόβοι του Λονδίνου απέναντι στην νομισματική ένωση με μια χώρα, στην δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της οποίας δεν θα έχει επιρροή.

Για πολλούς ειδικούς πάντως θα ήταν ιδανικό η Σκωτία να παραμείνει στην στερλίνα. Ανάμεσά τους και ο Άπλες Πατέλ: «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο δύο έθνη με τόσα κοινά στοιχεία να μην καταβάλουν προσπάθειες για μια ανεξάρτητη Σκοτία. Από οικονομική άποψη δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψει τη συνεργασία με το Εδιμβούργο».

Την ανησυχία των αγορών ενισχύουν ωστόσο και άλλα ζητήματα: Πώς θα πληρωθούν τα χρέη της Βρετανίας σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας. Ποια χώρα θα είναι αρμόδια για την καταβολή των συντάξεων ή θα αξιοποιεί τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα; Και τέλος ποιο θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα του νέου κράτους αλλά και ποια η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει; [Deutsche Welle]

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΥΡΩΠΗ: Τρίζει συθέμελα – Πανικός στο Λονδίνο – Στη Σκοτία εσπευσμένα Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλέγκ

Συθέμελα τρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στη Σκοτία και το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στο Λονδίνο, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται οριακά το “ναι”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους Σκοτσέζους να μη ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, δεσμευόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αδιάσπαστο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του «όχι» θα μεταβούν αύριο στη Σκοτία ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ.

Το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανησυχητικών πολιτικών εξελίξεων, που αμφισβητούν ευθέως τη σταθερότητα και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ηγέτης του ακροδεξιού “Εθνικού Μετώπου’, Μαρίν Λεπέν, είναι η εκλεκτή των Γάλλων, για την προεδρία της Γαλλίας, αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές και όχι το 2017.

Στη Γερμανία, το αντιευρωπαϊκό κόμμα ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία”, συγκέντρωσε ποσοστό 10% στις εκλογές της Σαξονίας.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στη Γερμανία.

Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, αν αναλογιστεί κανείς την επιθυμία της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία, αλλά και τις αποσχιστικές τάσεις στο Βέλγιο.

Στις ευρωεκλογές του Μαϊου άλλωστε, οι ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. υπό τις οδηγίες της Γερμανίας.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοήσει η Καγκελάριος Μέρκελ και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Τι θα συμβεί αν η Σκωτία κερδίσει την ανεξαρτησία της;

Αν περάσει το δημοψήφισμα η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ποιο θα είναι το νόμισμα της Σκωτίας;
-Θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και στο ΝΑΤΟ
-Θα τοποθετηθούν σύνορα μεταξύ Σκωτίας-Βρετανίας;
-Ποια θα είναι τα δικαιώματα των σκωτσέζων

Ποια είναι τα επιχειρήματα εναντίον της ένωσης;

Το βασικό επιχείρημα κατά της ανεξαρτησίας είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο. «Ενωμένοι νικάμε», είναι το μότο όσων είναι ενάντια σε μια ανεξαρτητοποίηση, με βασική ανησυχία την οικονομική αστάθεια που πιθανόν να προκληθεί.

Τι ακριβώς ζητά το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας;

Το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας επιθυμεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει διακηρύξει με σαφήνεια πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, προτίθεται να διατηρήσει τη στερλίνα ως εθνικό νόμισμα.

Πώς προέκυψε το κίνημα;

Η Σκωτία προχώρησε στην ένωση με την Βρετανία το 1707. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του κινήματος δεν θα δεις ιστορικά γεγονότα της τότε εποχής κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτικό “ρεύμα”.

Η Σκωτία έχει το δικό της κοινοβούλιο διατηρώντας την αυτονομία της σε πολλούς τομείς εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι σκωτσέζοι πολιτικοί έγιναν πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διαχωρισμού της Σκωτίας από την Μεγάλη Βρετανία το 2011, όταν οι ψηφοφόροι τους καταψήφισαν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών .

Keywords
γινεται, σκωτια, αγνωστο, daily mail, bhp billiton, τελευταίες δημοσκοπήσεις, δημοψηφισμα 2015, mail, δημοσκοπηση, εταιρεία, times, bhp, plc, hsbc, energy, οφείλεται, επιρροή, πετρελαιο, ευρωπη, γαλλια, εκλογες, μερκελ, δημοψηφισμα, μυστικες δημοσκοπησεις, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, τελευταίες δημοσκοπήσεις, βουλευτες, βελγιο, γερμανια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, λονδινο, πλαισιο, bhp, daily mail, hsbc, mail, times, αγωνια, αδυναμια, βορεια, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δηλωση, υπαρχει, εκβαση, εκμεταλλευση, εκστρατεια, επιρροή, εποχες, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λογο, μοτο, παντα, οσμπορν, οικογενεια, οφείλεται, προβληματα, ρυθμισεις, συζητηση, σειρα, συγχρονο, φορολογικη, φορα, αγορες, ανηκει, bhp billiton, δικαιωματα, energy, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδανικο, plc
Τυχαία Θέματα