ΕΥΡΩ: Βουλιάζει σε νέο χαμηλό 12 ετών – Καθησυχαστικός ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ

(upd)Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2003 βυθίζεται σήμερα το ευρώ, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,0534 καταγράφοντας απώλειες 0,11%.

Βασικός παράγοντας της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του ευρώ είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 1 τρισ. ευρώ που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα, η οποία έχει αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας 9,8 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Όπως

διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Παρίσι, η Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα στο να βρει ομόλογα για να αγοράσει και αυτό που θέλει είναι να είναι «προβλέψιμη» και «τακτική» σε ότι αφορά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πτώση του ευρώ αποτελεί λογική συνέπεια των διαφοροποιούμενων νομισματικών πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθησύχασε ο Μπ. Κερέ.

Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, είπε πως «εύχεται» τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ωστόσο θα πρέπει πρώτα η χώρα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματός της.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση της δικής της αξιολόγησης και πως όταν γίνει αυτό τότε θα μπορούν να αγοραστούν κυπριακά ομόλογα.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, είπε ως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην κυκλική ανάκαμψη λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ είναι σημαντική, αλλά δεν θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση πως οι μεγάλες χώρες τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τις μικρές, επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι υπερβολικά περίπλοκοι και “κάποια μέρα” θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να κινηθούμε προς πιο ενοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα