ΕΥΡΩ: Μην παρασύρεστε από την πρόσκαιρη ισχυροποίηση

Παρά τα ορισμένα θετικά σημάδια, ιδίως στους μελλοντικούς δείκτες, η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη, παρατηρεί σε ανάλυσή του ο Chris Walker της Barclays Capital. Ο αναλυτής της Barclays συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν short στο ευρώ μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και να μην παρασύρονται από την ισχυροποίηση του.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ισχυρή απόδοση του ευρώ, η οποία σύντομα θα εξασθενίσει”, αναφέρει ο Walker:“Πρώτον, τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν εξέπληξαν θετικά
τους αναλυτές, αν και η επιχειρηματικότητα του ευρώ και των ΗΠΑ θα εξακολουθεί να αποκλίνει. Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη θα είναι συγκρατημένες, με δεδομένη τη μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη διαρθρωτική προσαρμογή που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει την πολιτική, αν χρειαστεί. Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη, καθώς συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση. Οι εξαγωγές σημειώνουν βελτίωση, ενώ η δυναμική των εισαγωγών παραμένει σε σαφή καθοδική τάση”.“Δεύτερον, η παθητική σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών καθώς και η ρευστότητα των LTRO απορροφάται από την ΕΚΤ, εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν έναν νέο γύρο φθηνών 3ετών δανείων. Επίσης, δεν αποκλείεται άλλη μία μείωση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει τονίσει τις ανησυχίες της για τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, επομένως έχει ένα σαφές κίνητρο για τη μείωση του επιτοκίου”.
Keywords
Τυχαία Θέματα