ΕΦΟΡΙΑ: Ο “Μεγάλος Αδελφός” – Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις και δαπάνες

Νέα κριτήρια επιλογής και διενέργειας ελέγχων με βάση τις νέες τεχνικές και διασταυρώσεις, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας φορολογικών εσόδων.

Με την απόφαση αυτή, ολοκληρώνεται, θεσμικά το νέο πλαίσιο ελέγχου και ξεχωρίζει η τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά, ενώ ζητείται από τις τράπεζες να στέλνουν μαζικά πληροφορίες, έρχεται και η απόφαση

για το πώς θα αξιοποιούνται τα στοιχεία αυτά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

«Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών.

Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Κατά την τεχνική αυτή από τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενης φορολογικής περιόδου αφαιρούνται τα κατατεθειμένα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα, όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.

Στο Υπόλοιπο των καθαρών τραπεζικών καταθέσεων προστίθενται όλες οι καταβολές σε μετρητά για αγορές, δαπάνες (προσωπικές/οικογενειακές ή επαγγελματικές) και λοιπές συναλλαγές και αφαιρούνται τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμούς. To νέο Υπόλοιπο αναμορφώνεται με τις αυξήσεις/μειώσεις εισπρακτέων λογαριασμών και συγκρίνεται με τα συνολικά δηλωθέντα Εισοδήματα.

Η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση»

Original article: ΕΦΟΡΙΑ: Ο “Μεγάλος Αδελφός” – Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις και δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα