ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Δέκα αλυσίδες επεκτείνονται – Έπεσαν οι τιμές – 150-200 ευρώ στην Ερμού

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά παρατηρείται μία σχετική κινητικότητα στο κομμάτι των μισθώσεων εμπορικών χώρων, που κυριολεκτικά ‘’καταποντίστηκε’’ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η αλυσίδα Public του ομίλου Γερμανού, η σουηδική αλυσίδα ένδυσης Η&Μ, η γαλλική αλυσίδα ένδυσης Orchestra, η Mexx επίσης από το χώρο της ένδυσης αλλά και η γνωστή αλυσίδα καλλυντικών Sephora περιλαμβάνονται αυτή

την στιγμή μεταξύ των αλυσίδων που θέλουν να επεκτείνουν περαιτέρω το δίκτυό τους στην ελληνική αγορά.

Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στην ανάλυσή τους για την ελληνική αγορά ακινήτων οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη BNP Paribas Real Estate.

Πέραν πάντως των αλυσίδων από τους κλάδους της ένδυσης και των ηλεκτρονικών/ ψυχαγωγίας, σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά διατηρούν και αλυσίδες από το χώρο των τροφίμων και της εστίασης, όπως για παράδειγμα η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η οποία ενίσχυσε το δίκτυο της κατά το 2013 με νέα καταστήματα και αρτοποιία εντός και εκτός Αθηνών και έχει πλάνα για αρκετά νέα σημεία και το τρέχον έτος, η αλυσίδα Χωριάτικο, η οποία ήδη έχει ανοίξει 3 νέα καταστήματα εφέτος και έχει πλάνα και 4 ακόμη εντός του έτους, επίσης από το χώρο των φούρνων, η αλυσίδα «Αρτοποιητής», με 16 καταστήματα στην Αττική, η νέα αλυσίδα Focaccino που επεκτείνεται επίσης πολύ γρήγορα εσχάτως, στηριζόμενη στις παραδοσιακές ‘’πίτες’’ κα όχι μόνο, ενώ ραγδαία, από το 2008 και μετά είναι η επέκταση της αλυσίδας καφέ ΜΙΚΕL από τη Λάρισα, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται με ακάθεκτους ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Αντίθετα, τους ρυθμούς φαίνεται να επιβραδύνει για την ελληνική αγορά ο όμιλος της Jumbo, ο οποίος πάντως σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαινίσεων.

Σε επίπεδο τιμών, οι τιμές στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, έχουν μειωθεί σημαντικά και κυμαίνονται μεταξύ 150- 200 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, την ίδια στιγμή που στις υπόλοιπες μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, όπως π.χ. στη Γλυφάδα ή στην Κηφισιά, οι τιμές κυμαίνονται στα πέριξ των 90 ευρώ ανά τ.μ..

Στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα που παρουσιάσθηκαν το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για τις συνθήκες της κτηματαγοράς στη συμπρωτεύουσα, παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης όσον αφορά τα καταστήματα του κέντρου, με την έλευση του Attica και του Η&Μ να δίνουν τον τόνο στην οδό Τσιμισκή, την ίδια στιγμή που πλέον αυξάνεται η παρουσία “δεύτερων” εμπορικών σημάτων σε σημεία όπου παλαιότερα δεν είχαν τη δυνατότητα. Στην αγορά των εμπορικών κέντρων της συμπρωτεύουσας, το Mediteranean Cosmos διατηρεί τη δυναμική του με το βασικό ενοίκιο να διαμορφώνεται μεταξύ 15- 55 ευρώ ανά τ.μ. (+ΦΠΑ 23%) και ένα ενοίκιο επί του τζίρου να αντιστοιχεί στο 8%, ενώ στο εμπορικό συγκρότημα του Florida 1, όπως ο Μουστάκας και το Jumbo φαίνεται να έχουν τονώσει σημαντικά την επισκεψιμότητα.

Κινητικότητα και στα γραφεία

Η έκθεση της Δανός κάνει αναφορά και στην αγορά γραφείων της Αθήνας, για την οποία επισημαίνεται ότι οι τιμές των ενοικίων στις καλύτερες αγορές της Αθήνας- βλ. Λ. Συγγρού ή Λλ. Κηφισίας έχουν σημειώσει πτώση κατά 20%- 30% τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι αποδόσεις διαμορφώνονται μεταξύ 8- 9,5% ειδικά για την περιοχή της Αθήνας. Στην παρούσα φάση υπάρχει, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Δανός, μεγάλη κινητικότητα από πλευράς των εταιρειών όσον αφορά τη μεταφορά των γραφείων τους σε νέα κτίρια με καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς είναι ο πολύ μικρός αριθμός συμφωνιών, ο σημαντικός αριθμός επαναδιαπραγματεύσεων μισθωμάτων, τα χαμηλά δεκαετίας των μισθωτικών αξιών, τα μεγάλα ποσοστά διαθεσιμότητας καθώς επίσης και τα μεγάλα διαπραγματευτικά περιθώρια εκμισθωτών – πωλητών.

NEWMONEY – Σ.Σούκη

Original article: ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Δέκα αλυσίδες επεκτείνονται – Έπεσαν οι τιμές – 150-200 ευρώ στην Ερμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα