Δραγασάκης: Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ – Δηλώσεις στον Guardian

23:06 5/3/2017 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Χρειαζόμαστε μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα εστιάσει αποκλειστικά στην τόνωση των επενδύσεων και

στη μείωση της ανεργίας στα προ-κρίσης επίπεδα, ήτοι 8% στα επόμενα 10 χρόνια».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «το θετικό σενάριο για την Ελλάδα είναι επίσης θετικό για την Ευρώπη» και για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, «θα πρέπει να πούμε “αρκετά με τη λιτότητα”».

Ερωτηθείς σχετικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές ότι «Ελλάδα και δανειστές θα πρέπει να φθάσουν σε συμβιβασμό». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, χαρακτήρισε ως «παράλογες» τις απαιτήσεις των δανειστών.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η βρετανική εφημερίδα έχει άρθρο απεσταλμένης της στην Ελλάδα και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Η Ελλάδα απελπισμένη αναζητά στρατηγική ανάπτυξης, καθώς η διάθεση του κόσμου σκοτεινιάζει».

Εχοντας μπροστά αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δις τον Ιούλιο και το καμπανάκι της χρεοκοπίας να χτυπά, η Ελληνική κυβέρνηση κυνηγά απεγνωσμένα κεφάλαια για την ενίσχυση της απασχόλησης αναφέρει ο Guardian.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινή γνώμη βυθίζεται στην απελπισία.

Οπως τονίζει όλες οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα τη κρίσης προσπάθησαν να στρέψουν την κοινή γνώμη στην ανάπτυξη, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με το να προσεγγίσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να ζητήσει δάνειο 3 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης.

«Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την απελπισία μιας κυβέρνησης που είναι αντιμέτωπη με τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας» σημειώνει ο Guardian.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας έκανε γνωστό ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στο διάστημα 2008-2015, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να επιβάλει εργασιακές μεταρρυθμίσεις και να προβεί σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. Παράλληλα, τον Ιούλιο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει δόσεις άνω των 7 δισ. ευρώ. Όμως, την ώρα που τα ταμεία της είναι σχεδόν άδεια, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και αναπόφευκτα την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, εκτός και αν έρθουν νέα δάνεια.

Η προοπτική νέων περικοπών, ιδιαίτερα όταν οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές και ορισμένοι συνταξιούχοι ζουν με μόλις 300 ευρώ, επιδεινώνει την αίσθηση της κατήφειας στο πιο αδύναμο κράτος της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο, έχει κατηγορηθεί ότι εσκεμμένα καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν τις πιστεύει»

Keywords
Τυχαία Θέματα