Δόση κάτω από 200 ευρώ και ανατροπές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Νέες ρυθμίσεις για τα υπεχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Στεργίου, μιλώντας από το βήμα του 6ου ευρωπαϊκού συνεδρίου, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών», που πραγματοποίησε η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης (ECDN), το Eurofound, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα

με όσα είπε ο κ. Στεργίου και μεταδίδει το protothema.gr στόχος του υπουργείου είναι να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά, αυτός που έχει το 51% της οφειλής, θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μια βασική αλλαγή που επιχειρείται, είναι να δοθεί ή δυνατότητα στο δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού. Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες με πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό.

Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και, αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα