ΔΝΤ:ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ – ΖΗΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ HAIRCUT – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση, είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα.

Το Ταμείο ζητά κούρεμα 24% στο χρέος του επίσημου τομέα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος,

ενώ «βλέπει» νέα μέτρα, καθώς η Ελλάδα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης μεταξύ 5,5 δισ. ευρώ σε 9,5 δισ. για το 2015-16.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση 4,2% φέτος, ανεργία στο 26,6%, πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5%, πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Το Ταμείο εισηγείται μεταξύ άλλων επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2015, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δισ. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (2013 – 2016). Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά, προειδοποιεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος,

Παράλληλα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ δεν έχει μειώσει το προσωπικό στο δημόσιο τομέα.

Επίσης το Ταμείο σημειώνει ότι μεγάλο βάρος των περικοπών έπεσε στους μισθούς και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, την ώρα που πλούσιοι και αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.

Η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν δεν εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα και συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από το ευρώ.

Τι προβλέπει για τις τράπεζες

Ειδικότερα, όσον αφορά τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει σημαντική βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες από το 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ταμείο, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, όλο κι εντείνεται, ενώ η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης, υπό το βάρος της αβεβαιότητας μέσα στην οποία συνεχίζει να κινείται η ελληνική οικονομία.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προβλέπει ότι οι μικρότερες τράπεζες θα απορροφηθούν από τις μεγαλύτερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα