ΔΝΤ: Αναδιαρθρώσεις χρεών στον ευρωπαϊκό Νότο ή οικονομικό κραχ

19:17 3/1/2014 - Πηγή: BankWars

Ορατός είναι ο κίνδυνος κρατικών χρεοκοπιών, αναλογων με εκείνων που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 1930, όπως προεδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλοντας “σήμα” κυρίως στους Ευρωπαίους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των χρεών, στις χώρες του αδύναμου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως

προειδοποιεί το Ταμείο, αρκετές χώρες του αναδυόμενου κόσμου ενδεχομένως να χρειαστεί να προβούν σε μαζικές αναδιαρθρώσεις χρεών και στην επιβολή σειράς αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος των χωρών του Δυτικού Κόσμου έχει ανέλθει σήμερα σε τόσο απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, που η συνταγή της λιτότητας δεν αρκεί για να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς οι πολιτικοί συνεχίζουν να υποτιμούν το μέγεθος του οικονομικού σεισμού που μπορεί να προκαλέσει το υπέρογκο χρέος.

“Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει πάθει… συλλογική αμνησία και ξεχνά το ευρύ κύμα χρεοκοπιών της εποχής του 1930. Η συλλογική αυτή αμνησία όμως οδήγησε σήμερα στην υιοθέτηση πολιτικών που αγνοούν το μέγεθος των κινδύνων που ελλοχεύουν”, σπεύδουν να επισημάνουν οι οικονομολόγοι της Ουάσιγκτον.

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του το ΔΝΤ, στην Ευρώπη, η χρηματοπιστωτική κρίση μεταλλάχθηκε σταδιακά σε κρίση χρέους. Σήμερα οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε φάση άρνησης της πραγματικότητας και επικεντρώνονται στην εξής υπόθεση: Η φυσιολογική ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει μέσω της λιτότητας.

“Στις περισσότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου η αναδιάρθρωση χρέους και η προσπάθεια για άνοδο του πληθωρισμού αποτελούν σοβαρό μέρος της λύσης των προβλημάτων χρέους”, επισημαίνει ρητά και κατηγορηματικά το ΔΝΤ.

“Η αναδιάρθρωση χρέους θα χρειαστεί μετά βεβαιότητας να πραγματοποιηθεί κυρίως στις χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας”, προσθέτει.

Original article: ΔΝΤ: Αναδιαρθρώσεις χρεών στον ευρωπαϊκό Νότο ή οικονομικό κραχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα