ΔΝΤ: Νέα μέτρα αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή – Επιμένει για νέο “κούρεμα”

Η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών που υπήρχαν πριν από την κρίση, αναφέρεται στην έκθεση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Η έκθεσή του ΔΝΤ μιλά όμως και για νέα μέτρα σε περίπτωση

που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, ενώ καλεί την Ευρωπαίκή Ένωση να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή από τις ελληνικές Αρχές, η χώρα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου, ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» και «οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά», όπως τονίζεται.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Για τις μεταρρυθμίσεις σημειώνεται οτι προσκρούουν σε «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και σε αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων.

Επίσης, σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

Για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια.

Επίσης, το ΔΝΤ κρίνει επιτακτική μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να ελαφρυνθεί από μέρος του χρέους που οφείλει στα ευρωπαϊκά κράτη, ίσο με το 4% του ΑΕΠ της ή 7,4 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 18 μηνών.

Ακομη, το ταμείο διατηρεί τις προβλέψεις για επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, ενώ υποστηρίζει ότι το κόστος της προσαρμογής ήταν υψηλό σε επίπεδο ύφεσης και ανεργίας εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις.

Για να επιτευχθεί ωστόσο ο στόχος της ανάκαμψης θα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και τα ημερομίσθια σημειώνει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 προκειμένου η συνολική μείωση απ’ το 2010 ως το 2014 να φθάσει το 20%. Για το 2015 θέλει οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%.

Το Ταμείο αναγνωρίζει τέσσερις βασικούς κινδύνους που απειλούν το ελληνικό πρόγραμμα:

Τυχόν αποκλίσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων Πιθανή αδυναμία στους ισολογισμούς Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας Κίνδυνοι που συνδέονται με την αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Τέλος, για το μέτρο της κινητικότητας στο Δημόσιο το ΔΝΤ αναφέρει:

“Η κυβέρνηση συμφώνησε με καθυστέρηση ενός τριμήνου να τεθούν 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας και συνολικά 25.000 ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο 4.000 υπαλλήλους…. απ’ αυτούς ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα