Δήλωση Ρέγκλινγκ στην ΕΡΤ: “Προστασία” 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Καμπανάκι για κόκκινα δάνεια, μεταρρυθμίσεις και έξοδο στις αγορές

Για μαξιλάρι διαθεσίμων στην Ελλάδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ ή και παραπάνω που θα καλύψουν την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση στην Ελλάδα θα είναι πιο στενή

γιατί θα λάβει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Έκανε επίσης σαφές ότι οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε:

– “Όπως είναι ξεκάθαρο, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να το κάνει (σ.σ. να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων). Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Αλλά εμείς ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, ο ESM κατέχει πάνω από το 50% του χρέους θα παρακολουθούμε. Είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες που δανείζονται από τον ESM. Οπότε πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος. Και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρόσθετη ελάφρυνση, η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο στενή.

– “Μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και φυσικά η χώρα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα αντιστραφούν. Με αυτό συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο, όχι μόνο ο ESM. Επίσης η Κομισιόν. Επομένως είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού”

– “Το ταμειακό απόθεμα είναι ένας τρόπος προστασίας απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το ακριβές ύψος αλλά θα είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία”

– “Κάθε κράτος – μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ. Γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας. Το ΔΝΤ πραγματοποιεί ετήσιες διαβουλεύσεις με κάθε χώρα. Για παράδειγμα με τη Φινλανδία και την Ολλανδία και φυσικά με την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, πάντα θα επωφελούμαστε από τις απόψεις του ΔΝΤ. Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό”.

– “Η ανάπτυξη επιστρέφει, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Οπότε η Ελλάδα έχει αποκτήσει την ιδιοκτησία. Ναι, φυσικά. Όλα γίνονται για την Ελλάδα. Δεν είναι επειδή κάποιος στις Βρυξέλλες ή στη Φρανκφούρτη θέλει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί κάποιες φορές να υπάρχουν διαφωνίες ως προς το τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι είναι πιο σημαντικό από μια άλλη μεταρρύθμιση. Όμως αυτομάτως όλοι έχουν τον ίδιο στόχο. Να ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία”.

Ρέγκλινγκ: Καμπανάκι για κόκκινα δάνεια, μεταρρυθμίσεις και έξοδο στις αγορές

“Μπαλώματα” η λύση για το χρέος που ετοιμάζουν οι θεσμοί – Δηλώσεις Ρέγκλινγκ, Τσακαλώτου

Keywords
Τυχαία Θέματα