ΥΠΕΞ: Δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο για τους 8 στρατιωτικούς η απόφαση της Σουηδίας

10:06 4/8/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο που να δεσμεύει νομικά την Ελλάδα αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το πολιτικό άσυλο που έδωσε η κυβέρνηση της Σουηδίας σε Τούρκους πολίτες.

Το ΥΠΕΞ έσπευσε να διαχωρίσει την υπόθεση της χορήγησης πολιτικού ασύλου που έδωσε η Σουηδία σε Τούρκους πολίτες που ζουν στη Σουηδία, με αυτή των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα.

«Η σουηδική

κυβέρνηση έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και μετέσχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι στρατιωτικοί που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέσχαν σε πραξικόπημα που ως στόχο είχε την ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την επισήμανση αυτή δεν προδικάζεται κάτι ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των «8» Τούρκων στρατιωτικών, αναφέροντας πως η εξέταση των αιτημάτων τους θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Διεθνές προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση της Σουηδίας να μην εκδώσει στην Τουρκία, άτομα που φέρονται να συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η απόφαση αποκτά αυξημένη βαρύτητα με φόντο την περίπτωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, που έφτασαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανέφερε ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 11 άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Σουηδία από τις 18 Ιουλίου.
Πέρυσι η Σουηδία είχε δεχθεί 253 αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, «χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα