Διαγνωστικά κέντρα: Λουκέτο σεν εκατοντάδες επιχειρήσεις – Η κυβέρνηση “υπέκηψε” στην τρόικα

Πλήρης συμμόρφωση της κυβέρνησης στην τρόικα και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τελικά σήμερα προβλέπεται ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά

κατά 9%.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.

Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι για τις εξετάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ. Ήδη όμως μέχρι στιγμής εκτιμάται πως υπάρχει υπέρβαση άνω του 60%, με τις προβλέψεις να λένε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Για κατάρρευση κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών κέντρων που τονίζουν πως με τις παραπάνω περικοπές είναι αδύνατη η λειτουργία τους, γεγονός που θα οδηγήσει πολλά από αυτά σε άμεσο λουκέτο.

Εάν ισχύσει η πρόταση των θεσμών, επισημαίναμε στο bankwars στις 20 Δεκεμβρίου, θα εξακολουθήσει να επικρατεί το μονοπωλιακό καθεστώς στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, με τους λίγους και ισχυρούς, να αποοκομίζουν τεράστια οφέλη εις βάρος βεβαίως των μικρών αλυσίδων. Υπολογίζεται πως η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε ανατσολή εργασιών 1.500 με 1.800 εργαστήρια από τα 2.400 που υπάρχουν σήμερα. Επειδή, όμως τα εργαστήρια αυτά εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών, θα προκληθεί και κοινωνική αναστάτωση.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

Γιατί όμως οι θεσμοί επιμενουν για τόσο σημαντική μείωση στις πιο κοστοβόρες εξετάσεις; Μήπως λειτουργουν ως …σωματοφύλακες των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, με τους ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας; Οι τελευταίοι μάλιστα λέγεται πως υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν κατά 80% μειωμένες τιμές χονδρικής για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Για να διαπιστώσει κάποιος γιατί οι θεσμοί κρατούν αυτή τη στάση για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει στο διαδίκτυο. Και τότε θα διαπιστώσει πως ουκ ολίγα έχουν γραφεί για τις σχέσεις του κ. Γιώργου Σπανού, εκ των βασικών της Βιοϊατρικής για τη σχέση του με τον αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας…

Keywords
Τυχαία Θέματα