Δεν την γλιτώνει την …”αγκαλιά” της τρόικας η Σλοβενία – “Πνίγονται” οι τράπεζες της χώρας

Η Σλοβενία προσπαθεί να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης για τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος επιβαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22,5% του ΑΕΠ.

Αν κρίνει κανείς από την ατάκα του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ για το θέμα, η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να κάνει τον …σταυρό της να τα καταφέρει πάση θυσία!

“Η καλύτερη επιλογή για την Σλοβενία

είναι να εξυγιάνει τις τράπεζες της χωρίς να καταφύγει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης“, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Εurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε πως «η αξιοπιστία της σλοβενικής κυβέρνησης ενδέχεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, εάν δεν κατορθώσει να πιάσει τους στόχους για έλλειμμα και χρέος»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ακόμα ότι οι καθυστερήσεις στους ελέγχους αντοχής των τραπεζών δεν δείχνουν κάτι για το τελικό αποτέλεσμα.

“To γεγονός ότι η διαδικασία διαρκεί λίγο περισσότερο δείχνει πόσο πολύπλοκη είναι. Ο έλεγχος των βιβλίων των τραπεζών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Είναι πιο σημαντικό να γίνει σωστά, παρά βιαστικά. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το αποτέλεσμα” σημείωσε μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας, Uros Cufer στην Λουμπλιάνα.

«Οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, όπως ακριβώς και οι μέτοχοι και οι επενδυτές. Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε ο ESM μπορεί να βοηθήσει…» συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα