Δεν κόβονται φως, νερό, τηλέφωνο, παγώνουν οι κατασχέσεις όσο οι τράπεζες είναι κλειστές

09:43 8/7/2015 - Πηγή: BankWars

Για το διάστημα που οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος διακοπής σε φως, νερό και τηλέφωνο. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αλλά και οι εταιρείες τηλεφωνίας φέρονται να μην επιθυμούν να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε διακοπή παροχής υπηρεσιών για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ΔΕΗ

δεν θα κόβει το ρεύμα

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι του Ομίλου θα υποστηρίξουν, στο μέτρο του δυνατού, κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, ενώ είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που υπάρχουν στα νοικοκυριά.

«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για ασφαλιστικές οφειλές

Για το διάστημα που οι τράπεζες δεν λειτουργούν και για τρεις ημέρες αφότου ανοίξουν δεν προσμετρώνται προσαυξήσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ενώ παγώνουν και οι καταχέσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις εντολές του κ. Στρατούλη, μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της τραπεζικής αργίας, οι ήδη εκδοθείσες κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών κατά οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα επιδίδονται προς εκτέλεση.

Στη βάση αυτή, οι δικαστικοί επιμελητές στους οποίους έχουν ήδη παραδοθεί οι εν λόγω κατασχέσεις, θα πρέπει να ενημερωθούν γρήγορα, ώστε να τις επιστρέψουν ανεπίδοτες στην υπηρεσία.

Ωστόσο, μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και εφόσον διαπιστώνεται μη υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης, οι κατασχέσεις θα προχωρούν εκ νέου προς επίδοση στα αρμόδια πιστωτικά ιδρύματα.

Δικαστήρια: Χωρίς παράβολα οι μηνύσεις και οι αγωγές

Χωρίς την καταβολή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, μπορεί να κατατίθενται στα δικαστήρια όλης της χώρας οι μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές και τα άλλα ένδικα μέτρα, για όσο διάστημα παραμένουνκλειστές οι τράπεζες. Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των χρηματικών ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των ποινών ή την εξαγορά των ποινών. Σε εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου παρέχονται διευκρινίσεις για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά την τραπεζική αργία. Όπως διευκρινίζεται, κατά την τραπεζική αργία, «δεν είναι δυνατή η έκδοση και κατάθεση, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, σχετικών γραμματίων καταβολής ή άλλων, πάσης φύσεως, παραβόλων». Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο αναστέλλεται, λόγω ανωτέρας βίας, για όσο διάστημα συνεχίζεται το κλείσιμο των τραπεζών, η υποχρέωση εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως της «καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφ άπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής».
Κατά συνέπεια, τα ασκούμενα ένδικα βοηθήματα ή μέσα (αγωγές κ.λπ.) δεν θα απορρίπτονται ως απαράδεκτα από τα δικαστήρια, λόγω της έλλειψης καταβολής των χρηματικών ποσών των παραβόλων, ενσήμων κ.λπ.
Με τη λήξη της τραπεζικής αργίας, αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των οικονομικών ποσών που αντιστοιχούν στα παράβολα, γραμμάτια προείσπραξης κ.λπ.

Δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι τις 10 Ιουλίου

Μέχρι τις 10 Ιουλίου παρατάθηκε το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών αφορά στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ) .

Keywords
Αναζητήσεις
τραπεζα πειραιως
Τυχαία Θέματα