Δείτε τις χώρες …”πλυντήρια” χρήματος του πλανήτη

Οι χώρες που εμφανίζουν στρατηγικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας περιγράφονται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς της εφορίες.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις… ύποπτες χώρες οπως προσδιορίζονται από την δημόσια ανακοίνωση της FATF (Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης).

Οι χώρες, οι οποίες είτε δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των στρατηγικών αδυναμιών τους αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε δεν έχουν δεσμευτεί επίσημα στην υλοποίηση ενός σχετικού

σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τη FATF, είναι οι εξής: Αλγερία, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Ινδονησία, Μυανμάρ, Πακιστάν, Συρία, Τουρκία, και Υεμένη.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Ανακοίνωση, οι χώρες Κένυα και Τανζανία αναφέρονται στο έγγραφο της FATF αναφορικά με τη διαδικασία βελτίωσης της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της FATF, λόγω της προόδου που έχουν παρουσιάσει στο σχετικό σχέδιο δράσης τους, που συμφωνήθηκε σε συνεργασία με τη FATF.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Τουρκία, εξακολουθεί να σημειώνει βήματα προόδου, σύμφωνα και με δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Η FATF χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η εν λόγω χώρα στη συμμόρφωσή της με τα πρότυπα της FATF αναφορικά με την ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία για τον εντοπισμό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών. Η FATF ενθαρρύνει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες στρατηγικές αδυναμίες της και να συνεχίσει την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Original article: Δείτε τις χώρες …”πλυντήρια” χρήματος του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα