ΔΕΗ: Γιατί πουλάει η κυβέρνηση – Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι – Ποιοί είναι οι μνηστήρες

12:15 6/7/2014 - Πηγή: BankWars

H υπόθεση της ΔΕΗ εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στη «μητέρα όλων των μαχών» στις αποκρατικοποιήσεις. Τι είναι όμως η περιβόητη «μικρή ΔΕΗ» για την οποία έχει εξελιχθεί όλη αυτή η ένταση, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργίες διαρκείας και η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απεργία θα συνεχιστεί τουλάχιστον

μέχρι την Τετάρτη υπό την «ομπρέλα» πλέον της ΓΣΕΕ με τους εργαζόμενους να ψάχνουν όμως και άλλες μορφές δράσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη πράξη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που δεν έχει μόνο στόχο την πώληση της Επιχείρησης, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας συμμετέχοντας με περισσότερο από 70% στην παραγωγή ρεύματος, και μονοπωλώντας (97,5%) την προμήθεια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει πλήρη αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες προσφέρουν την φθηνή ενέργεια.

Ο νόμος προβλέπει ότι η μικρή ΔΕΗ που θα αποσχισθεί και θα πουληθεί σε ιδιώτες θα περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής με ισχύ περίπου 2.500 Μεγαβάτ και πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ. Η νέα αυτή επιχείρηση θα έχει ένα ενεργειακό μείγμα που περιλαμβάνει και τους τρεις τύπους παραγωγής (λιγνιτικό, υδροηλεκτρικό και αερίου) και συγκεκριμένα τους Αμύνταιο 1& 2 (600 μεγαβάτ), Μελίτη 1, (330 μεγαβάτ) την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό Μελίτη ΙΙ, (450 μεγαβάτ) τις υδροηλεκτρικές μονάδες Πλατανόβρυσης (116 μεγαβάτ), τον Θησαυρού (384 μεγαβάτ), Πουρναρίου (330 Μεγαβατ) Αγρα και Εδεσσαίου και τον σταθμό φυσικού αερίου της Κομοτηνής με 485 μεγαβάτ.

Για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ «βάζει» στη νέα εταιρεία τα δικαιώματά της στα ορυχεία Αμυνταίου, του Κλειδιού, των Λόφων Μελίτης, των Κομνηνών Ι & ΙΙ καθώς και της Βεύης. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και η Κομισιόν που είχε ζητήσει την καταδίκη της Ελλάδας για την απαγόρευση πρόσβασης των ανεξάρτητων παραγωγών στα εθνικά αποθέματα καυσίμων.

Η νέα εταιρεία αρχικά θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Σε αυτήν θα «μπουν» οι μονάδες και το πελατολόγιο κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ. Μετά, η νέα εταιρεία θα διατεθεί προς πώληση με διεθνή διαγωνισμό, ενώ το τίμημα θα εισπράξει η ίδια η Επιχείρηση.

Μνηστήρες εσωτερικού και εξωτερικού

Για την σημαντική, σε παραγωγικό δυναμικό, νέα εταιρεία, σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την EDF που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Edison, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ (Elpedison) και την Ελλάκτωρ. Τη «μικρή ΔΕΗ» κοιτούν οι ελληνικοί όμιλοι: ο Μυτιληναίος που διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας σε συνεργασία με την Motor Oil, καθώς και τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Στην αγορά μιλούν ακόμη για ρωσικό ή και ιαπωνικό ενδιαφέρον, αν και το γερμανικό (RWE) φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Το τίμημα πώλησης και τα ελλείμματα

Οι επενδυτικές προτάσεις για την εξαγορά όπως καταγράφεται στο νομοσχέδιο, πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας. Mε ελάχιστο τίμημα τη λογιστική αξία των στοιχείων που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, ποσό που με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 1,5 δισ., θα πουληθεί η Μικρή ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών είναι απολύτως διασφαλισμένα, ενώ καθησυχαστικός ήταν και για τα κοινωνικά τιμολόγια που ισχύουν σήμερα για ειδικές κοινωνικές ομάδες, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τους δικαιούχους των κοινωνικών τιμολογίων «θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο, και τον ιδιώτη που θα πάρει τη μικρή ΔΕΗ».

Οι νέες ρυθμίσεις διασφαλίζουν, όπως υποστηρίζει επίσης η κυβέρνηση, το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι των εργαζομένων. Καθιστά επίσης τη ΔΕΗ υπεύθυνη από κοινού με τη νέα εταιρεία για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας έως τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης.

Επίσης, η νέα εταιρεία δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά την απόσχιση. Προβλέπεται ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της απόσχισης μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ, που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων. Στο ν/σ, πάντως, δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρουν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τη ΔΕΗ.
Τα έσοδα στη ΔΕΗ και οι επενδυτές

Ο ΥΠΕΚΑ επίσης ξεκαθάρισε δε, ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα πάνε στη ΔΕΗ γεγονός που θα βελτιώσει τη ρευστότητα της εταιρίας, την πιστοληπτική της ικανότητα –όπως είπε- ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι και οι επενδύσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε εξάλλου ότι «αυτό που θα δοθεί στην «μικρή ΔΕΗ» είναι αναλογικά το ίδιο, ούτε πιο προσοδοφόρο ούτε λιγότερο προσοδοφόρο, από το υπόλοιπο 70% της ΔΕΗ» διαβεβαίωσε . Δηλαδή όπως εξήγησε «υπάρχει απόλυτη αναλογικότητα κατά 30% στο σύνολο των παραμέτρων που προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη δράση. 30% του παραγωγικού δυναμικού, 30% των πελατών, 30% των εργαζομένων, 30% των δανείων, 30% των υποχρεώσεων έναντι τρίτων».
Αρνητικοί οι εργαζόμενοι στην πώληση – Τα επιχειρήματά τους

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠΔΕΗ, αντιθέτως, κάνουν λόγο για νομοσχέδιο που αφορά τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της δημιουργίας και μεταβίβασης σε ιδιώτες είναι τεράστιες και επιζήμιες όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καταναλωτές.

Επισημαίνουν επίσης ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο οδηγεί στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών πολιτικών και αναφερόμενος . σε αντίστοιχα μοντέλα σε Βρετανία και Ιταλία μίλησε για τρομακτικές επιπτώσεις σε δίκτυο, περιβάλλον και σημειώνουν ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και ότι η ΔΕΗ είναι «ναυαρχίδα» της εγχώριας παραγωγικής μας βάσης που οδηγείται στην “ξέρα” του ξεπουλήματος μετατρέποντας σε εμπόρευμα το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα της ΔΕΗ σημαντικές υποδομές, μονάδες παραγωγής, κοιτάσματα λιγνίτη, εξασφαλισμένο πελατολόγιο και ένα σύνολο δικαιωμάτων από την εξόρυξη λιγνίτη έως την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, ουσιαστικά προσφέρονται έναντι πινακίου φακής στους… “υποψήφιους επενδυτές” με πρόσχημα την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άλλοθι την ψευδή διαβεβαίωση για μειώσεις των τιμολογίων».

Eειδικότερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντιδρούν στα θέματα της ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και το σπάσιμο της ΔΕΗ καθώς όπως τονίζουν ανοίγει ο δρόμος για να παραδοθούν σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες εκτάσεις γης, πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές με κίνδυνο δημιουργίας φεουδαρχικών καταστάσεων αφού οι εκτάσεις αυτές θα είναι ιδιοκτησία του όποιου αγοραστή προκύψει και δεν θα διασφαλίζεται η αποκατάσταση των ορυχείων και η επαναπόδοση, η επιστροφή των εκτάσεων αυτών στις τοπικές κοινωνίες για παραγωγικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠΔΕΗ «χαρίζονται» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:

(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW

(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW

(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW

(γ) τα πάσης φύσεως δικαιώματα ΔΕΗ Α.Ε επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων, ήτοι:

(i) του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς

(ii) του ορυχείου Κλειδιού

(iii) του ορυχείου Λόφων Μελίτης

(iv) των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ

(v) του ορυχείου Βεύη

Επίσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες:

(i) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW

(ii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW

(iii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW

(iv) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW

(v) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW

(ε) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

www.taxydromos.gr – Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα