Δάνειο 3-6 δις ευρώ προς την Ελλάδα συζητά το ΔΝΤ – Τόμσεν: Μη βιώσιμο το χρέος χωρίς μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται προς την κατεύθυνση της επανασυμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σε μία αλλαγή στάσης η οποία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη συμμετοχή

του, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια, ανέφεραν δύο πηγές, καθιστώντας πιο εύκολο για το Ταμείο να δικαιολογήσει την συμμετοχή του στις χώρες μέλη του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσό που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 3-6 δισ. ευρώ, αναφέρει μία εκ των πηγών, σε σχέση με τα 29 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2012.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ πως της ζήτησε να σταθεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, δεν προχώρησε σε διάψευση.

Αντιθέτως, αφού ανέφερε ότι οι επαφές του με την κ. Λαγκάρντ είναι διαρκείς, δύσκολες αλλά ειλικρινείς και έντιμες, παραδέχθηκε πως ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

“Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ

Ο Π.Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, τόνισε, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο μόνο με ελάφρυνση, αλλά απαιτούνται οπωσδήποτε μεταρρυθμίσεις.
Επανέλαβε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία πρέπει να πετύχει η χώρα, με βάση τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, θα πλήξουν την ανάπτυξη.
Ο Τόμσεν αναφέρθηκε και γενικότερα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως οι προκλήσεις εμφανίζονται κυρίως σε εθνικό επίπεδο, καθώς η συνολική ανάπτυξη της ηπείρου είναι εύρωστη, παρά την πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως είπε, πάντως, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, αν θέλει να προοδεύσει και για «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι χώρες πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες».
Ο Τόμσεν έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα