Δ. Παπαδημούλης: Μέχρι τέλος Μαρτίου η αξιολόγηση και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eμείς κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούμε τη συμφωνία. Θέλουμε και από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84»

Ειδικότερα, ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε: «το βασικό θέμα για τη χώρα είναι να αξιοποιήσουμε το momentum, που παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης για την οικονομία και να ολοκληρώσουμε έγκαιρα και με επιτυχία την

πρώτη αξιολόγηση, χωρίς καθυστερήσεις. Ο Α. Τσίπρας, που θα πάει στο Νταβός και θα κάνει συζητήσεις υψηλού επιπέδου, αυτό ακριβώς το μήνυμα θα στείλει και αυτή την επιδίωξη θα έχει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, υλοποιούμε τη συμφωνία. Θέλουμε και από τους εταίρους να κάνουν τη δουλειά τους.

Στην αυριανή του συνάντηση με την κα Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να μην απαιτούνται ακραία πράγματα, πέρα από αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αλλά και να ξεκαθαρίσουν επιτέλους τη θέση τους πίσω από ανώνυμες διαρροές. “Θέλετε να μείνετε ή όχι; Και αν θέλετε να μείνετε, τι ακριβώς ζητάτε για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις;”. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν την πρότασή μας για το ασφαλιστικό και η επίσημη δήλωσή τους είναι ότι αξιολογούν την ελληνική πρόταση. Παλαιότερα, μέσα σε λίγες ώρες, είχαν αξιολόγηση. Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ υπάρχουν διαφορές και για τη σειρά των γεγονότων -το ΔΝΤ λέει “πρώτα θέλω να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι για σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και μετά θα αποφασίσω αν θα μείνω στο πρόγραμμα”, ενώ οι Ευρωπαίοι λένε “πρώτα ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μετά αρχίζουμε να συζητάμε για το χρέος”- και για τη μορφή και την έκταση που θα πάρει η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αυτό που λέω καθημερινά στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου είναι ότι “από τη στιγμή που θέλετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο και η Ελλάδα έχει υπογράψει γι’ αυτό, τότε δεν μπορεί να το θέλετε αλά καρτ. Πρέπει να δεχτείτε επί της ουσίας να συζητήσετε και αυτό που λέει το ΔΝΤ για το ελληνικό δημόσιο χρέος”. Ότι δηλαδή χρειάζεται μια σοβαρή ελάφρυνση για να γίνει βιώσιμο. Κατά τ’ άλλα, νομίζω ότι είναι συμφέρον όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος, αν όλες οι πλευρές το θέλουν, μέχρι τέλος Μαρτίου, που είναι το καθολικό Πάσχα, να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να πάμε πακέτο το τέλος της πρώτης αξιολόγησης με τη συμφωνία για το περιεχόμενο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Νομίζω ότι αυτό συμφέρει και την άλλη πλευρά, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια προβλήματα στο κεφάλι της αυτή τη στιγμή -προσφυγικό, τρομοκρατία, Brexit, πόλεμος Συρίας κ.λπ.- και το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν μια νέα ελληνική κρίση και μια έξαρση της αστάθειας στην Ελλάδα.

Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τομή

Πάντα μπορούμε καλύτερα, αλλά ας σταματήσουμε επιτέλους την υποκρισία. Είναι άλλο τα πολιτικά γραφεία -οι μετακλητοί υπάλληλοι- και άλλο η δημόσια διοίκηση. Στη δημόσια διοίκηση -κατά τη γνώμη μου- χρειάζεται τομή με τη μέγιστη δυνατή αξιοκρατία απέναντι σε ένα καθεστώς κομματισμού, πελατειακού κράτους, το οποίο “κληρονόμησε” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που είναι ταυτισμένα με την οικογενειοκρατία. Στα πολιτικά γραφεία, σε όλον τον κόσμο, οι πολιτικοί ορίζουν τα άτομα της εμπιστοσύνης τους. Όλοι οι ευρωβουλευτές και οι Επίτροποι ορίζουν άτομα της εμπιστοσύνης τους. Στην Ελλάδα, το κόμμα του Μητσοτάκη και της Γεννηματά μιλούν για οικογενειοκρατία; Έλεος επιτέλους.

Στη χώρα μας αυτό το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης από κόμματα, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από τους πρωτομάστορες της οικογενειοκρατίας και του ρουσφετιού. Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τομή.

Αλλά, γύρω από το θέμα των μετακλητών, υπάρχει τεράστια υποκρισία και πολύ ψεύδος. Ακούω δημοσιογράφους να λένε ότι αυξήθηκαν οι μετακλητοί υπάλληλοι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετακλητοί υπάλληλοι με κυβέρνηση Τσίπρα είναι κατά πολύ λιγότεροι στην ευρύτερη κυβέρνηση απ’ ό,τι ήταν σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτοδύναμα είτε από κοινού.»

Keywords
Τυχαία Θέματα