ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Θερμό καλοκαίρι – Το… μαγιό μπορεί να περιμένει, οι μετοχές, όχι…

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΝΕΑ, τα μαθαίνουμε πρώτοι. Πως τα καταφέρνουμε; Οι Έλληνες επενδυτές έχασαν …ότι είχαν και δεν είχαν στο Χρηματιστήριο στους μήνες που ακολούθησαν το PSI.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΝΕΑ, τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Πώς τα καταφέρνουμε; Οι Έλληνες επενδυτές έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να αποσβέσουν τις ζημιές και να βρίσκονται με χρήμα στους λογαριασμούς τους από τα τέλη του 2012 μέχρι και σήμερα. Ελάχιστοι – και αυτοί μετά φόβου Θεού – ήταν εκείνοι που όταν ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο έγραψε 480 μονάδες πόνταραν στην άνοδο.

Οι περισσότεροι, άκουσαν τα παραμύθια των τηλεοράσεων, των εφημερίδων και της μεγάλης πλειοψηφίας ημών των δημοσιογράφων που περνούσαν ως καλοί «παπαγάλοι» τα όσα περί … καταστροφής του σύμπαντος κόσμου μας μετέφεραν οι δήθεν για το συμφέρον μας δρώντες γκουρού τύπου Ρουμπινί και οι «νονοί» της Ε.Ε, των οίκων αξιολόγησης και του πολιτικού – οικονομικού κατεστημένου.

ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο, με τις αναβαθμίσεις της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, μας καλούν να προσέλθουμε και πάλι στην αγορά. Ποιοί είναι αυτοί που πήραν τα χαρτιά; Απάντηση: Ακριβώς οι ίδιοι που αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα στις 17 μονάδες βάσης (σήμερα έχουν φθάσει στις 66), τη στιγμή που μας είχαν «φλομώσει» με τις αναλύσεις τους για τον επικείμενο…. μηδενισμό τους, για την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε και την επιστροφή στη δραχμή.

ΜΕΣΑ ΜΑΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ βρίσκεται στα υψηλά 21 μηνών, στις 1.134,28 μονάδες . Οι τράπεζες, μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχουν κάνει ζάπλουτους όσους πόνταραν στο θετικό σενάριο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; Είναι οι μετοχές ακριβές και μένουμε θεατπές στο παιχνίδι ή φθηνές και επενδύουμε; Η στήλη, ποτέ δε διεκδίκησε το ρόλο του γκουρού. Θα παραθέσουμε όμως απλές σκέψεις και ο καθένας είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για το πως θα δράσει.

1. Στον χρηματιστηριακό πάτο των 480 μονάδων, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου αντιστοιχούσε με το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί περίπου με το 20% του ΑΕΠ. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ. Σημειώνουμε ότι με βάση τις πιο έγκυρες παραδοχές διεθνώς, ένα χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση κάτω από το 40% του ΑΕΠ θεωρείται φθηνό – ευκαιρία, μεταξύ 40% και 85% λογικά αποτιμημένο και πάνω από 85% ακριβό.

2. Η αγορά των μετοχών, ως υποπολλαπλάσιο της αγοράς των ομολόγων, ποδηγετείται πάντα από την τάση των ομολόγων. Τα ελληνικά ομόλογα από τον πάτο των 17 μονάδων βάσης, βρίσκονται στο 66. Έχουμε τετραπλασιασμό. Με βάση αυτή την κίνηση στα ομόλογα και δεδομένου ότι ο πάτος του χρηματιστυηρίου ήταν οι 480 μονάδες, σήμερα, μια «παράλληλη» τιμή για το χρηματιστήριο είναι οι 1920 μονάδες (480Χ4). Σημειώνουμε ότι αυτός ο παραλληλισμός δεν αποτελεί «αυτόματη» διαδικασία. Επίσης, ότι για να ισχύσει, θα πρέπει οι συνθήκες στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον να είναι ομαλές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Διανύουμε ήδη μια ασυνήθιστα για τα χρηματιστήρια «θερμή» άνοιξη και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «θερμό» καλοκαίρι. Αποτελεί πεποίθηση και όχι σύσταση: Αγοράστε πρώτα μετοχές και μετά το καλοκαιρινό σας μαγιό…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα