ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στάση αναμονής – Η ανάπτυξη της οικονομίας το μεγάλο στοίχημα

Στάση αναμονής τηρεί το χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το ξέσπασμα το τελευταίο διάστημα, εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία με τους δανειστές στο καθοριστικό Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επικείμενη συμφωνία, προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος από τα βαριά μέτρα, κυρίως όσον αφορά το μέτωπο της φορολογίας.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία στις 24 Μαίου, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, το μεγάλο στοίχημα, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει

και την πορεία του Χ.Α, είναι η ελληνική οικονομία.

Αν η ελληνική οικονομία κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης για το 2016, θα δοθεί το έναυσμα για την επιστροφή των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, τα μέτρα της κυβέρνησης και κυρίως η αύξηση της φορολογίας, πυροδοτούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να χαθεί το momentum για την ελληνική οικονομία και να παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η επόμενη δόση που θα εκταμιευθεί με την επίτευξη της συμφωνίας, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά, καθώς το δημόσιο θα προχωρήσει σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε δήμους και ιδιώτες,.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη συνέχεια είναι βεβαίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον το Χρηματιστήριο της Αθήνας κλείσει τον μήνα Μάιο πάνω από τις 610 μονάδες, επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι το επίπεδο των 750 -780 μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα