ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πότε θα δώσουν κέρδη οι μετοχές των τραπεζών – Οι ιδιώτες θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις τραπεζικές μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως φαίνεται και στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες.

Ο δείκτης των τραπεζών έχει καταγράψει κέρδη 25,35% σε ένα ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών, με την Εθνική Τράπεζα

να πρωταγωνιστεί τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Παραταύτα η αισιοδοξία για κάλυψη των ΑΜΚ από τους ιδιώτες επενδυτές είναι διάχυτη. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές, καθώς οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου όπως θα καθοριστούν στα βιβλία προσφορών θα είναι χαμηλότερες, ενώ θα υπάρξουν και επιθετικά reverse split. Οι μετοχές των τραπεζών θα δώσουν πραγματικά κέρδη αφού ολοκληρωθούν επιτυχώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε σήμερα επικαλούμενο τραπεζικές πηγές ότι ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερος των 20 δισ. ευρώ.

Οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, υποβάλλονται σε stress tests από την ΕΚΤ για να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, εξαντλημένες καθώς είναι από μαζικές εκταμιεύσεις καταθέσεων στις αρχές του έτους και από το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο μνημόνιο προβλέπει τη διάθεση ποσού έως 25 δισ Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015 για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο bail in.

Τόσο οι δανειστές όσο και η κυβέρνηση, εμφανίζονται θετικοί στην αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι διαχειρίσιμες και σηματοδοτεί ότι θα δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες ώστε να καλύψουν τις ΑΜΚ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 14,5 δις. ευρώ, με τους ιδιώτες να καλύπτουν μέσω των ΑΜΚ ποσό λίγο πάνω από τα 6 δις. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ΑΜΚ και μετά την ολοκλήρωσή της θα πουλήσει ποσοστό της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.

Όσον αφορά την Eurobank, εκτιμάται ότι ο Wilbur Ross του Fairfax και άλλοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2014 θα συμμετάσχουν και στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στην Alpha Bank διεθνείς επενδυτές και το Qatar θα συμμετάσχουν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά την Πειραιώς, η οποία αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ξεκίνησε πρώτη το σαφάρι εξεύρεσης κεφαλαίων απευθυνόμενη στους ομολογιούχους της ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σημαντικό το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Εφόσον οι τράπεζες καλύψουν μέσω ιδιωτών τις κεφαλαιακές ανάγκες, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού, το ΤΧΣ θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει ακριβώς μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 30 Οκτωβρίου το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε στη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα έρθει «σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη, την ώρα που ο χρόνος πιέζει αφόρητα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Μάλτα, όπου αναμένεται να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα