ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΟΙ 15 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΟ ΤΧΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ρόλο μεγαλομετόχου με άμεση μετοχική σχέση σε περισσότερες από 15 εισηγμένες επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες «προβληματικές», αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που εν πολλοίς θα κρίνει τη βιωσιμότητα αρκετών από αυτές τις επιχειρήσεις καθώς είναι προφανές πως οι «δεσμοί χρέους» που είχαν

αποκτήσει οι τράπεζες λόγω της ενεχυρίασης ποσοστών των βασικών μετόχων ή της μετοχοποίησης δανείων, ανατρέπονται. Πολύ πιθανό θεωρείται όμως να αλλάξουν και τα δεδομένα σε ότι αφορά τις συμμετοχές τραπεζικών ιδρυμάτων με συνδεδεμένες εταιρείες των ομίλων στις οποίες ανήκαν. Συμμετοχές οι οποίες ενδεχομένως ζητηθεί πλέον από το ΤΧΣ να ρευστοποιηθούν – πουληθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των τραπεζών.

Τα προηγούμενα 24ωρα αρκετές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν επίσημα ότι πλέον, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank και της Alpha, τα ποσοστά ελέγχου που είχαν οι τράπεζες, έχουν πλέον περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα και από άλλες εισηγμένες στις οποίες συμμετέχουν η Εθνική και η Πειραιώς.

Το ερώτημα είναι αν και σε ποιό βαθμό το ΤΧΣ θα επιδιώξει να έχει λόγο σε ένα «ξεκαθάρισμα» του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών στις οποίες έχει πλέον την πλειοψηφία. Και σε μια τέτοια περίπτωση, εταιρείες που ελέγχονται μετοχικά από τις τράπεζες και εξακολουθούν να δανειοδοτούνται παρά τα επαναλαμβανόμενα ζημιογόνα αποτελέσματα, θα έχουν πιθανόν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα αποτελέσουν «μπούσουλα» και για πολλές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν υψηλό δανεισμό στις τράπεζες.

Ποιες εισηγμένες «ελέγχει» το ΤΧΣ

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον υπερδανεισμένους στις τράπεζες. Μέσω της Alpha Bank, το ΤΧΣ βρέθηκε να ελέγχει πλέον το 8,23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ενώ μέσω της Εθνικής που κατέχει το 25% των μετοχών της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το ταμείο θα βρεθεί βασικός μέτοχος και στην συγκεκριμένη εταιρεία. Η πρώτη οφείλει συνολικά 45 εκατ. ευρώ και η δεύτερη έχει καθαρό χρέος πάνω από 111 εκατ. ευρώ, ενώ αμφότερες βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των οφειλών τους με τις τράπεζες.

Στον κλάδο της πληροφορικής επίσης το ΤΧΣ θα βρεθεί επίσης μεγαλομέτοχος σε πολλές εισηγμένες:
Στη Byte Computer το ταμείο ελέγχει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της Alpha Bank η οποία έχει χορηγήσει δάνεια άνω του 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ μεγαλύτερος δανειστής της είναι η Εθνική με 2,6 εκατ. ευρώ.

Στην Quality & Reliability το ΤΧΣ βρέθηκε με 1.075.000 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν το 15,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης λόγω της απόκτησης του ελέγχου της Eurobank. Οι μετοχές αυτές ενσωματώνουν τα δικαιώματα ψήφου έχουν δοθεί ως ενέχυρο στους ομολογιούχους από την εταιρεία Πουλιάδης και Συνεργάτες, βασική μέτοχο της Q&R.

Στην Altec η οποία βαρύνεται από συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις και ομολογιακά δάνεια άνω των 80 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 40%. Η εταιρεία ελέγχεται μετοχικά από την Eurobank (13,22%), την Εθνική (12,44%), την Πειραιώς (15%) και την Alpha (6,59%) οι συμμετοχές των οποίων περνούν έμμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εταιρεία σε συνεννόηση με τις τράπεζες – μεγαλομέτοχους πέτυχε στα τέλη Μαρτίου να επιμηκύνει την αποπληρωμή υποχρεώσεων 43 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο του 2014.

Στη Space Hellas το ΤΧΣ ελέγχει πλέον μέσω της Alpha Bank το 19,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μια συμμετοχή η οποία είχε αποκτηθεί μετά την απορρόφηση της Delta Singular το 2005.

Κατασκευές-real estate

Στον κλάδο των κατασκευών και της αξιοποίησης ακινήτων το ΤΧΣ θα βρεθεί με το 38,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ, ποσοστό το οποίο μοιράζονται οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς (σ.σ έχουν από 19,38%) ως ενέχυρο στα πολύ μεγάλα ομολογιακά και λοιπά δάνεια που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία, το κατασκευαστικό έργο της οποίας συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στον όμιλο Μπόμπολα (Άκτωρ).
Επίσης μέσω της Alpha Bank, το ΤΧΣ θα βρεθεί να ελέγχει το 91,5% της θυγατρικής εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα (σ.σ ελέγχεται από την Alpha Group Investments), ενώ μέσω της Eurobank περίπου το 6% της Lamda Develpoment. Στο ΤΧΣ περνά έμμεσα και η συμμετοχή της Εθνικής στην προς πώληση Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης (83,5%).

Βιομηχανία

Στη βιομηχανία, το ΤΧΣ θα βρεθεί μεγαλομέτοχος στον όμιλο Μαϊλλη όπου η Alpha Bank ελέγχει το 10,27% του μετοχικού κεφαλαίου και η Εθνική με τη Eurobank άλλο 23,18% καθώς και στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας στην οποία η Eurobank ως ομολογιούχος έχει ενεχυριάσει το 11,99% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης με 8% στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος μέσω της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην εταιρεία μεγαλύτερος μέτοχος ήταν μέχρι και τον Ιανουάριο η Πειραιώς η οποία ήλεγχε το 23 % το οποίο και αποδεσμεύτηκε υπέρ του Εμμ. Καραμολέγκου.
Τέλος μέσω της τράπεζας Πειραιώς το ΤΣΧ αναδεικνύεται βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ (η Πειραιώς ελέγχει το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου μετά την εξαγορά της Αγροτικής, και το 30,68% της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ.

Έμμεση συμμετοχή έχει πλέον το ΤΧΣ και στην εκδοτική εταιρεία Καθημερινή στην οποία η Eurobank είχε αποκτήσει περίπου το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου ως ενέχυρο σε δανεισμό.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα