ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ανοίγει αύριο ή την Πέμπτη, λέει ο Κ. Μποτόπουλος

(upd) Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανοίξει είτε αύριο Τετάρτη 29/7, είτε την Πέμπτη 30/7, με την επιβολή βραχυπρόθεσμων περιορισμών στους Έλληνες επενδυτές, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.


«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεδριάσει αύριο το πρωί προκειμένου να αποφασίσει εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει την Τετάρτη ή την Πέμπτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτόπουλος.
Σημειώνεται

ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό από τις 29 Ιουνίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για να ανοίξει με περιορισμούς για τους Έλληνες – Εν αναμονή αποφάσεων

Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε η Ελλάδα σχετικά με την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Το Plan B αφορά σε ύπαρξη παλαιού και νέου χρήματος όσον αφορά στη δυνατότητα των Ελλήνων επενδυτών να προβαίνουν σε αγορές τίτλων.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα προλάβει το Χρηματιστήριο να ανοίξει εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απέστειλε την τελική της εισήγηση σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες, ενώ οι Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα».

Στην ουσία οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές..

Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν πρόκειται τελικά, όπως όλα δείχνουν, να ανοίξει την εβδομάδα που διανύουμε. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να ανοίξει σήμερα.

Θα ανοίξει λοιπόν, είτε την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να προετοιμαστούν τεχνικά οι τράπεζες, είτε θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής των 10 δισ. στις τράπεζες που έχει ζητήσει από τους εταίρους η ελληνική πλευρά.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα σενάρια για νέα αναβολή, μετά δηλαδή τις 3 Αυγούστου, ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από την Morgan Stanley Capital international αυξάνει.

Η διατήρηση του λουκέτου στο Χρηματιστήριο, οφείλεται, εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι για διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας, η ΕΚΤ δεν επιτρέπει να υπάρξουν εκροές από το τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εντός Ελλάδος επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό. Δεν θα μπορούν δηλαδή να μεταφέρουν χρήματα για αγορά μετοχών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Θα μπορούν όμως να χρησιμοποιούν τα πιστωτικά υπόλοιπα που έχουν ήδη στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Όσον αφορά στους ξένους επενδυτές και εκεί θα υπήρχε πρόβλημα εξαγωγής των κεφαλαίων τους από την πώληση μετοχών τους.

Αγωνιούν οι μέτοχοι των τραπεζών

Μεγάλη είναι η αγωνία των μετόχων των τραπεζών για την επόμενη ημέρα, με φόντο την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στην περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, μέτοχοι και ΤΧΣ θα χάσουν τα πάντα, ωστόσο διερευνούνται άλλες λύσεις προκειμένου να μην υποστούν ολοκληρωτική ζημιά οι μέτοχοι.

Η λύση είναι να παραμείνει μέτοχος το ΤΧΣ στις τράπεζες, να δοθούν κίνητρα για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις ΑΜΚ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των stress tests και να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση των μην εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με το σενάριο της bad bank να παραμένει στο τραπέζι.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 36,5 δισ. μετοχές εκ των οποίων το 55% το κατέχει το ΤΧΣ και 45% ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι αρμοδιότητες εξυγίανσης ή πρόωρης εξυγίανσηςτων τραπεζών μεταβιβάζονται με βάση τον νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή, στο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB).

Keywords
Τυχαία Θέματα