Χρηματιστήριο: Γιαννιώτες, Θεσσαλοί και Κρητικοί λομπίστες σε μετοχές της περιφέρειας

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, άνθρωποι της αγοράς έλεγαν με μια δόση αστεϊσμού πως το παιχνίδι σε κάποια χαρτιά της περιφέρειας τούς θυμίζει την επενδυτική τακτική του παλαιού κρητικού λόμπι που είχε στην ημερήσιά του διάταξη «αγριάδες» προς όλες τις κατευθύνσεις. Σήμερα, ωστόσο, η φημολογία της χρηματιστηριακής πιάτσας αναφέρει πως ενεργό στο ταμπλό είναι ένα σχήμα από τα Γιάννενα, όσο και ένα σύστημα από την Κεντρική Ελλάδα που το τελευταίο δίμηνο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Το τι θα συμβεί είναι εύκολο να το

πούμε εκ των προτέρων.

Πολλοί επενδυτές θα τσιμπήσουν το δόλωμα, κάποιοι ενδεχομένως θα κερδίσουν και κάποιοι άλλοι θα χιάσουν. Το βέβαιο είναι πως, όταν θα έρθει η ώρα της διανομής και πριν το καταλάβει κανείς, τα σχήματα θα έχουν αφήσει τον μουντζούρη στα συνηθισμένα χέρια.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες θέλουν τους Κρητικούς με ορμητήριο τα πάτρια εδάφη και ευρωπαϊκή τράπεζα, που χρησιμοποιείται ως «αντικριστής», να έχουν εστιάσει σε μικρομεσαία χαρτιά από διάφορους κλάδους και κυρίως αυτά των τροφίμων.

Παλαιού τύπου projects

Κυρίως, όμως, λένε οι ίδιες πηγές, πως το σχήμα κινείται για την ώρα επενδυτικά και παράλληλα βρίσκεται σε επαφές με βασικούς μετόχους προκειμένου να συνάψει νέες συμβάσεις άτυπου market making. Από την πλευρά τους οι «Γιαννιώτες» φέρονται να έχουν βάλει ήδη μπροστά ένα παλαιού τύπου project σε μετοχή εταιρείας που ειδικεύεται στα αλεύρια όμως και αυτοί σε επαφές με χρηματιστές και βασικούς μετόχους για να στήσουν νέα «κόλπα» στη «Λ. Αθηνών». Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω γνωστά ονόματα που μανατζάρουν ή εν πάση περιπτώσει προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, αλλά και νέοι παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων «εξόκειλαν» στην ελληνική αγορά προερχόμενοι από μεγάλα σπίτια του εξωτερικού. Αυτοί μάλιστα τάζουν πολύ περισσότερα από τα παραδοσιακά σχήματα, προβάλλοντας πως ο μηχανισμός τους είναι διεθνούς επιπέδου, ή με άλλα λόγια πως εξασφαλίζουν μέσω hedge funds ασυλία και ανωνυμία.

Προσδοκία γρήγορου κέρδους

Αυτοί βεβαίως είναι και οι πλέον επικίνδυνοι, διότι πολύ απλά ακόμα και ο βασικός μέτοχος που ενδεχομένως θα ντιλάρει μαζί τους δεν μπορεί να ελέγξει το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανά πασά στιγμή η δυνατότητα να μείνει ξεκρέμαστος, τόσο ο ίδιος όσο και οι φιλικές προς αυτόν δυνάμεις που βάζει στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας.

Με την κατάσταση λοιπόν να εξελίσσεται κατά αυτόν τον τρόπο, είναι σαφές πως πολλοί μικροεπενδυτές θα παρασυρθούν από την προσδοκία του γρήγορου κέρδους, όπως και ότι κάποιοι βασικοί μέτοχοι θα ενδώσουν, αντιλαμβανόμενοι πως η ρευστότητα που κινεί την Περιφέρεια δεν φτάνει για όλους.

Και είναι δεδομένο πως αυτό που θα μείνει πίσω δεν είναι τίποτα άλλο από καμένη γη, όπως τουλάχιστον έχει διδάξει η ιστορία και αξίζει να δει κανείς την τύχη που είχαν όχι μόνο τα λομπόχαρτα, αλλά και οι εισηγμένες εταιρείες που εκπροσωπούσαν στο ταμπλό.

Αν δεν θυμούνται, μπορούν να ρωτήσουν κάποιους χρηματιστές και γενικότερα επαγγελματίες της αγοράς, οι ΑΧΕ των οποίων παρεμπιπτόντως το τελευταίο διάστημα έχουν «σηκώσει όγκους» που μάλλον δεν προέρχονται από επενδύσεις αποκλειστικά και μόνο στα blue chips.

Keywords
Τυχαία Θέματα