ΧΡΕΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ: Ποιός μπλοκάρει τα χρήματα; Πάντως, όχι το μνημόνιο – Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές

Η οικονομία έχει στεγνώσει. Δεδομένων και των προβλημάτων στις τράπεζες, οι επιχειρήσεις, ακόμα και όσες έμειναν υγιείς, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το προσωπικό. Σε πολλές από αυτές, το κράτος οφείλει από χιλιάδες, έως εκατομμύρια. Γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα στα ταμεία των εταιρειών, τη στιγμή οιου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει κάθε λίγο δισεκατομμύρια που (υποτίθεται) πάνε για αυτό το σκοπό;

Η συνήθης …καραμέλα “φταίει η τρόικα”, στη συγκεκριμέη περίπτωση δεν ευσταθεί.

- Tο μνημόνιο

καθορίζει σαφώς το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με το οποίο το ύψος τους θα πρέπει να μειωθεί σε 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, σε 3 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, σε 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και να μηδενιστούν στο τέλος του Δεκεμβρίου 2013.

- Σύμφωνα με το μνημόνιο, το Δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει στους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών του Δημοσίου το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του Μαρτίου και το υπόλοιπό τους, από 8 δισ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, να μειωθεί σε 4,5 δισ. ευρώ, στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

- Tο Δημόσιο είχε καταβάλει μέχρι και το Φεβρουάριο το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αλλά το ποσό που έφτασε στους ιδιώτες ήταν μόλις 539 εκατ. ευρώ!

Τα υπόλοιπα, που πήγαν; Το Δημόσιο λέει ότι τα έστειλε στα υπουργεία, στα νοσοκομεία,στα Ταμεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πλήρωναν; ;

Η απάντηση είναι…ελληνική:

1. Προβληματική λειτουργία των φορέων. Δεν προλαβαίνουν, δεν έχουν προσωπικό, δεν έχουν τα χαρτιά…

2. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη χρονική υστέρηση που μεσολαβεί, από τη χρηματοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τα αρμόδια υπουργεία, έως ότου τα υπουργεία με τη σειρά τους να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στους φορείς (νοσοκομεία, Ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.), που χρωστούν σε ιδιώτες. Και το κερασάκι: “Υπάρχει ακόμα μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες, που είτε υλοποιήθηκαν είτε πρόκειται να υλοποιηθούν, όπως π.χ. κούρεμα χρέους προμηθευτών νοσοκομείων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα