Χωρίς εξήγηση ακύρωσε η Κίνα την επίσημη επίσκεψη Μπορέλ στο Πεκίνο

11:45 5/7/2023 - Πηγή: BankWars

Ακύρωσε η Κίνα την προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Επίσημη εξήγηση για την ακύρωση δεν υπήρξε, ωστόσο έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη στενή οικονομική σχέση της με την Κίνα, την οποία οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει «οικονομικό ανταγωνιστή

και συστημικό αντίπαλο».

«Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε από τους Κινέζους ομολόγους μας ότι οι προγραμματισμένες ημερομηνίες της επόμενης εβδομάδας δεν είναι πλέον εφικτές και πρέπει τώρα να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος Ναμπίλα Μασραλί στο Reuters σε γραπτή της δήλωση την Τρίτη.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να αποκαλύψει την αιτία για την οποία ακυρώθηκε η επίσκεψη, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο τυπικής ενημέρωσης στο Πεκίνο σήμερα Τετάρτη, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας για επίσκεψη του κορυφαίου Ευρωπαίου διπλωμάτη.

«Καλωσορίζουμε τον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο Μπορέλ να επισκεφθεί την Κίνα στον συντομότερο δυνατό χρόνο που θα είναι κατάλληλος και για τις δύο πλευρές» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, προσθέτοντας: «Είμαστε πρόθυμοι να διατηρήσουμε την επικοινωνία με την Ε.Ε. για να το επιτύχουμε».

Ο Μπορέλ επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του και να συζητήσει «στρατηγικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα.

Ο πρέσβης Χόρχε Τολέδο είχε δηλώσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο την Κυριακή ότι η Κίνα και η Ευρώπη είναι πιθανό να έχουν διαβουλεύσεις τον Σεπτέμβριο, έναν για την οικονομία και το εμπόριο και έναν για ψηφιακά θέματα, πριν από σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στο τέλος του έτους. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα, αλλά χρειαζόμαστε πρόοδο και τη χρειαζόμαστε φέτος», δήλωσε ο Τολέδο.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που ακυρώνεται το ταξίδι του Μπορέλ στο Πεκίνο, καθώς τον Απρίλιο δεν μπόρεσε να μεταβεί τον Απρίλιο εξαιτίας νόσησης από κορωνοϊό.

Σε προετοιμασμένη ομιλία που θα εκφωνούσε στο Πεκίνο τον Απρίλιο, ο Μπορέλ επρόκειτο να δηλώσει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Κίνα αν το Πεκίνο δεν επιδιώκει την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θέλει να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά το έγγραφο θέσεων που εξέδωσε τον Φεβρουάριο αντιμετωπίστηκε με χλιαρές αντιδράσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα