Χωρίς επιστροφή καταθέσεων δεν υπάρχει “κανονικότητα” στην Οικονομία – Αδύνατη η χρηματοδότηση, ό,τι και να γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν εστιάσει – και πολύ σωστά – στην αντιμετώπιση του “καρκίνου” των κόκκινων δανείων, αλλά η επαναφορά στην κανονικότητα και η χρηματοδότηση της οικονομίας, δύσκολα θα γίνει πράξη, αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη – πίστη, με την επιστροφή των καταθέσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι σημειώνουν μικρή, αναιμική άνοδο, παραμένουν καθηλωμένες κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Στο τέλος Οκτωβρίου 2018 διαμορφώθηκαν στα 131,48 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται

ότι στο τέλος του 2009, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έφθαναν τα 237 δισ. και ότι από τότε, μέχρι το 2015, με τις …ασυναρτησίες περί “σκισίματος” των μνημονίων, μειώθηκαν κατά 49%, κατά 116,7 δισ. ευρώ!

Σημαντικό ποσοστό των διαρροών, πέρα από την μεταφορά δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό, αποδίδεται στην άγρια φορολογική επιδρομή όλων των κυβερνήσεων (με αναμφισβήτητη πρωτιά της τελευταίας), που ανάγκασε τους καταθέτες να αποσύρουν χρήματα για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα