Χαρδούβελης: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2013

Στην εκτίμηση ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 (-10,6% του ΑΕΠ) θα αντιστραφεί σε πλεόνασμα 1,1% το 2013 προέβη ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην παρουσίαση του στην Κύπρο με θέμα «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και ο Δρόμος της Ανάπτυξης».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που οι διαδοχικές κυβερνήσεις ακολούθησαν από το 2010 οδήγησε στην μείωση

του ελλείμματος από -15,5% του ΑΕΠ το 2009 σε -9,2% του ΑΕΠ το 2011 ενώ για το 2012 αναμένεται στα επίπεδα του -6,6% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι θα ληφθούν τα μέτρα των €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14 το έλλειμμα του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το -4.2% του ΑΕΠ το 2013 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2014.

Η συγκεκριμένη περιοριστική πολιτική όμως είχε σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία που ήδη διανύει την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank Research και με δεδομένη την εφαρμογή των μέτρων ύψους €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2012 και το 2013 αναμένεται στο -6.7% και -3.7% αντίστοιχα.

«Σε αυτό πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας, να αυξήσει την ρευστότητα της οικονομίας και τελικά να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα των €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14 και να προωθήσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Η πορεία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας δεν αναμένεται εύκολη, όμως υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκεκριμένα: η διαφαινόμενη στροφή της οικονομίας σε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα, η αναμενόμενη λύση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά, η δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά την εφαρμογή των διορθωτικών μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία και μέχρι σήμερα πολλές φορές εξαγγειλθήσα αναδιοργάνωση του Ελληνικού Δημοσίου», πρόσθεσε.

σχετικά άρθραΕκτός ατζέντας η Ελλάδα στη Σύνοδο κορυφήςΒρούτσης –Τρόικα είπαν …καληνύχταΤο Νοέμβριο η λύσηΑποκλείει “ανεξέλεγκτη” χρεωκοπία της Ελλάδας η ΜέρκελΜετά τις 18 Οκτωβρίου η συμφωνία με την τρόϊκαΙΟΒΕ: Ελαφρά μείωση της ύφεσηςΛαγκάρντ: «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει παράταση δύο ετών!»ΔΝΤ: Εκτός ελέγχου το ελληνικό χρέοςEurogroup: Προς χρηματοδοτικό κενό η ΕλλάδαΟι λίστες της τρόικας με πάνω από 150 “εκκρεμότητες” του Μνημονίου
Keywords
Τυχαία Θέματα