Χάος στις συναλλαγές με το εξωτερικό – Οι πολυεθνικές έβαλαν την Ελλάδα σε καραντίνα

09:18 1/7/2015 - Πηγή: BankWars


Σε καραντίνα βάζουν δεκάδες πολυεθνικές την ελληνική αγορά σε μια προσπάθεια να περιορίζουν την όποια ζημία ή επισφάλεια μπορεί να προκύψει από συναλλαγές και υπηρεσίες. Ακυρώσεις παραγγελιών, κατάργηση των πιστώσεων για εισαγωγές από το εξωτερικό, επιταγές δεν γίνονται δεκτές, συναλλαγές μόνο με μετρητά που όπως τελειώνουν, αναστολή παροχής υπηρεσιών, ακόμη και αποστολής προϊόντων, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που λαμβάνονται ανά περίπτωση προκειμένου να περιοριστούν οι παρενέργειες από ένα Greek Effect.

Ήδη

αναφέρονται σοβαρά εμπόδια στις συναλλαγές των Ελλήνων καταναλωτών με μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Amazon και το eBay, καθώς δεν γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδωθεί στη χώρα μας λόγω των capital controls. Ακόμη η γνωστή εταιρεία Taxibeat γνωστοποίησε μέσω των social media ότι “σύντομα δε θα μπορούν να γίνονται διαδρομές με πληρωμή μέσω κάρτας “καθώς η εκκαθάριση των συναλλαγών αυτών γίνεται από διεθνή εταιρία εκκαθαρίσεων”, συμπληρώνοντας πως δουλεύουμε ώστε σύντομα να έχουμε μια εναλλακτική λύση πληρώνοντας ηλεκτρονικά”.

Χθες η πολυεθνική Ryanair που ανταγωνίζεται ελληνικές αεροπορικές επιχειρήσεις και οι επικεφαλής της κατά καιρούς έχουν δηλώσει πως σχεδιάζουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πως οι ‘Έλληνες πολίτες θα μπορούν πλέον να αγοράζουν εισιτήρια χρησιμοποιώντας μόνο μετρητά. “Οι πελάτες με Ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά απόρριψης των πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών τους για οποιαδήποτε αγορά μέσω του Ryanair.com, λόγο των πρόσφατων capital controls που έχουνε επιβληθεί από την κυβέρνηση. Η Ryanair δίνει πλέον την δυνατότητα στους ‘Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, να αγοράζουν τα εισιτήρια τους με μετρητά στα εκδοτήρια της Ryanair στα αεροδρόμια”, ανέφερε η εταιρεία.

Λόγω των εξελίξεων η Western Union, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα τουλάχιστον για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Σε e-mail που εστάλη προς ξένο πρακτορείο η εταιρεία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα απέχει από την ελληνική αγορά μέχρι η δραστηριότητα στη χώρα να γίνει ξανά λειτουργική. Αντίστοιχα, η δανο-σουηδική γαλακτοβιομηχανία Arla, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, σε ενημερωτικό της e-mail ανέφερε πως έχει μεταφέρει τα διαθέσιμά της από την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στα μεγέθη της

Πάντως, σε μεταφορά των διαθεσίμων τους έχει προχωρήσει το σύνολο των μεγάλων, ελληνικών και ξένων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τουλάχιστον εδώ και μια τριετία. Ακόμη και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καθημερινή τους λειτουργία, κάθε Παρασκευή τις τελευταίες εβδομάδες, μεταφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού ή ακόμη και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης ώστε να έχουν διαθέσιμη ρευστότητα σε περίπτωση “ατυχήματος”. Εξάλλου, ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις εκροές των 37 δις. ευρώ που έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο στις ελληνικές τράπεζες, είναι διαθέσιμα επιχειρήσεων που τα έχουν εμβάσει στο εξωτερικό “δια παν ενδεχόμενο”. Σε ευχερέστερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες που διαθέτουν υποκαταστήματα εκτός Ελλάδας ή όσες έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ capital

Keywords
Τυχαία Θέματα