Χ. Σταϊκούρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη

18:44 3/2/2014 - Πηγή: BankWars

Τις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει εκπλήξεις σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισοζύγιο, προκειμένου να στρώσει το…χαλί για το “δώρο” του Σόιμπλε προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε επί της ουσίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι αρκετά υψηλότερο από όλες τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, όπως δήλωσε ο υπουργός.
«Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων,

οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά υψηλότερα από το 2012» πρόσθεσε μάλιστα.

Χαρακτήρισε το 2014 «πρώτο έτος της βιώσιμης ανάπτυξης», και μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και μείωση φορολογικών συντελεστών.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει ακόμη ανοικτό και κάλεσε για υιοθέτηση των «ρεαλιστικών λύσεων που υπάρχουν» το συντομότερο δυνατό. Επανάλαβε δε ότι στόχο αποτελεί η έξοδος στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σύντομα πέντε πολύ θετικές εξελίξεις για την πορεία της οικονομίας που θα οδηγήσουν σε αυτό που μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με βάση τις δηλώσεις Σόιμπλε: Σε νέο δάνειο 10-20 δισ. ευρώ από το ESM, χωρίς επαχθείς νέους όρους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το δάνειο θα έρθει επικουρικά επειδή το ΔΝΤ σχεδιάζει να μην παρατείνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το οκτάμηνο του 2014, αλλά έρχεται σαν επιπλέον βοήθεια από τις αποφάσεις για μείωση επιτοκίων και ελάφρυνση χρέους που θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο από τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης: Η Αθήνα στρώνει το χαλί για να πάρει το “δώρο” του Σόιμπλε – Εκπλήξει στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο ισοζύγιο)

Original article: Χ. Σταϊκούρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα