Μπόρις Μουζενίδης: Ο άνθρωπος που έκανε «μόδα» την Ελλάδα στη ρωσική αγορά

Η θεαματική άνοδος των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φέρει, κατά καθοριστικό βαθμό, την υπογραφή του κ.Μπόρις Μουζενίδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας, που ξεκίνησε με ένα βουλκανιζατέρ στη Γεωργία και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ερωτεύτηκε την Καστοριά και τις γούνες της, φέρνοντας

50.000 Ρώσους και Ρωσίδες το χρόνο στην πόλη για να αγοράσουν γούνα, ξεκίνησε το 1995 και τον ταξιδιωτκό όμιλο Μουζενίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σήμερα έχει εξλιχθεί σε αυτοκρατορία στο χώρο του εισερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπου σήμερα λειτουργεί 70 γραφεία.

Πρίν από λίγες ημέρες, ο όμιλος απέκτησε και αεροπορική εταιρία, την Ellinair και είναι πλέον ο πρώτος καθετοποιμένος τουρ οπερέιτορ στην Ελλάδα, διαθέτοντας ήδη το Mouzenidis Travel, τις θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.

Ο Ρωσοπόντιος κ.Μπόρις Μουζενίδης, άνθρωπος με χαμηλό προφίλ, που αποφεύγει τη δημοσιότητα, λατρεύει την Ελλάδα και πιο πολύ τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, την ελληνική μουσική, το απέρνατο ελληνικό γαλάζιο. Γι αυτό και βάφτισε την αεροπορική εταρία Ellinair, αναθέτοντας στο σχεδιαστή Ιωάννη Κωστίδη να δώσει χρώματα και λογότυπο, που να θυμίζουν Ελλάδα. Ετσι προέκυψε η «γαλανόλευκη» Ellinair, η οποία με τρία αεροσκάφη φέτος, θα είναι η γέφυρα του ομίλου μεταξύ Ελλάδας και των πρώην σοβειτικών δημοκρατιών.

Ο όμιλος προσέγγισε πέρυσι τις 500.000 αφίξεις σε ελληνικούς προορισμούς από αυτές τις αγορές, από 80.000 που είχε το 2009. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η γρήγορη έκδοση βίζας, που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το ίδιο το γραφείο. Το θερινό πρόγραμμα του ομίλου διευρύνεται κάθε χρόνο με νέους προορισμούς, ενώ η Καστοριά έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή παρουσία, αφού τα τελευταία χρόνια το πρακτορείο διοργανώνει το πρόγραμμα «Γούνες για αστέρια», που απευθύνεται σε γνωστά ονόματα της ρωσικής showbiz και δημοσιογράφους μεγάλων ΜΜΕ που πηγαίνουν στην Καστοριά, παρακολουθούν επιδείξεις γούνας κορυφαίων Ελλήνων γουνοποιών και, βεβαίως, κάνουν και τις εκδρομές τους στη Μακεδονία.

Πέρυσι, στην έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας το περίπτερο του Mouzenidis Travel ήταν το μεγαλύτερο στην έκθεση, ξεπερνώντας κρατικές παρουσίες (και, βεβαίως, και του «πτωχού» ΕΟΤ). Η οργάνωσή του υποδειγματική, η ελληνική σημαία δέσποζε στο χώρο, το προσωπικό, γνωρίζονας όλοι ελληνικά και ρωσικά, είχε άψογη επικοινωνία με το κοινό. Στο συνεδριακό κέντρο της έκθεσης, μάλιστα, έγινε μια εντυπωσιακή παρουσίαση της Ελλάδας, με προορισμούς και εναλλακτικές προτάσεις. Εν ολίγοις, δηλαδή, ο Μουζενίδης υπερκάλυψε τις κρατικές αδυναμίες για μια δυναμική παρουσίαση σε μια αγορά, όπως είναι η ρωσική. Τουλάχιστον, ο ομογενής επιχειρηματίας άκουσε δημόσια ένα «ευχαριστώ» από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού…

ΠΗΓΗ: http://www.tornosnews.gr

Original article: Μπόρις Μουζενίδης: Ο άνθρωπος που έκανε «μόδα» την Ελλάδα στη ρωσική αγορά.

Keywords
Αναζητήσεις
mouzenidis ρωσοποντιος
Τυχαία Θέματα