Μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο η λήψη βιταμίνης D;

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν συζητηθεί πολύ για τα οφέλη τους σε ηλικιωμένους υγιείς ενήλικες. Πρόσφατα πολλές έρευνες επικεντρώθηκαν στη δυνατότητά της βιταμίνης D, να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, αλλά υπάρχει ένα παλαιότερο επιχείρημα, που ενισχύεται από πρόσφατα στοιχεία, για τη λήψη βιταμίνης D και τη μείωση των θανάτων από καρκίνο!

Τα πρόσφατα δεδομένα προέρχονται από τρεις μετα-αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν το 2019 και δείχνουν μια συνεπή

και σημαντική μείωση κατά 13% στη θνησιμότητα από καρκίνο με τη λήψη βιταμίνης D.

Εντυπωσιασμένοι με αυτά τα δεδομένα, μια ομάδα Γερμανών ερευνητών πρότεινε σε όλους τους ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών να λάβουν συμπληρώματα βιταμίνης D. Εάν σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στη Γερμανία χορηγούνταν ημερήσια δόση 1000 IU βιταμίνης D, θα μπορούσαν να αποφευχθούν σχεδόν 30.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως και το ετήσιο κόστος της Γερμανίας για τη φροντίδα του καρκίνου θα μειωνόταν κατά περισσότερο από 250 εκατομμύρια ευρώ λέει η ομάδα.

Το άρθρο τους δημοσιεύθηκε στο Molecular Oncology πριν από έναν περίπου μήνα. “Με εξέπληξε το μέγεθος της επίδρασης που θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάτι τόσο φτηνό όσο η βιταμίνη D, το οποίο δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Tobias Niedermaier, PhD, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Mπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα