ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Πάνω από 600 οι νεκροί! – Δουλεύουν για 40 δολάρια το μήνα! – Η παρέμβαση της Α.Μέρκελ

14:20 4/5/2013 - Πηγή: BankWars

UPD: Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί στο κτίριο με τις βιοτεχνίες κλωστουπφαντουργίας που κατέρρευσε προ ημερών.

Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο μετά την Κίνα. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών, απασχολεί περίπου το 40% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού , επί το πλείστον γυναίκες και οι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 40 δολάρια τον μήνα.Κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Μπαγκλαντές ως ποινή για τον θάνατο τουλάχιστον 548 ανθρώπων από την κατάρρευση του οκταόροφου βιομηχανικού

κτηρίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα απηύθυνε το Σάββατο ο υπουργός Εμπορίου της ασιατικής χώρας, Μαχμπούμπ Αχμέντ.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Οι σύγχρονοι “Χριστοί” – Ο Γολγοθάς των εργαζομένων για 40 δολάρια το μήνα! – Η παρέμβαση της Α.Μέρκελ

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλοι αγοραστές επιβάλουν σκληρούς εμπορικούς όρους στο Μπαγκλαντές, αυτό θα βλάψει την οικονομία της χώρας και εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο κ. Αχμέντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει “περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στην παραγωγή και την εισαγωγή προϊόντων υφαντουργίας, κυρίως από τις ασιατικές χώρες.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην παραγωγή υφαντουργικών προϊόντων, για παράδειγμα “γενικεύοντας αυτό που ισχύει ήδη στο δίκαιο εμπόριο ώστε να γνωρίζουμε από πού προέρχονται αυτά που φοράμε, αυτά που αγοράζουμε», τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στο Αμβούργο. Η Ευρώπη θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πρωτοπόρος και να ζητεί πιστοποιητικά για το πώς κατασκευάστηκαν αυτά τα ρούχα».

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΓΕΝΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Δονήσεις που οφείλονταν κυρίως σε μεγάλες γεννήτριες, ευθύνονται για την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων στο Μπανγκλαντές.«Τέσσερις τεράστιες γεννήτριες ήταν τοποθετημένες στην οροφή του κτιρίου, παραβιάζοντας όλους τους κανονισμούς», είπε ανώτερος αξιωματούχος.«Οταν οι γεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία ύστερα από βραχυκύκλωμα, οι δονήσεις που προκάλεσαν όπως και οι δονήσεις από τις χιλιάδες ραπτομηχανές, προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου».

Οι Αρχές του Μπαγκλαντές έχουν ήδη προβεί στη σύλληψη 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος εντοπίσθηκε ενώ ετοιμαζόταν να διαβεί τα σύνορα με την Ινδία.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και τέσσερις ιδιοκτήτες και διευθυντές εργοστασίων, οι οποίοι ανάγκασαν του εργάτες να δουλέψουν παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για τη σταθερότητα του κτιρίου.
Κλείστε τα μη ασφαλή εργοστάσια

Την ίδια στιγμή παρά ταύτα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ντάκα να προβεί σε εντατικούς ελέγχους όλων των βιομηχανικών μονάδων προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα «αποφευκτέα δυστυχήματα», και να κλείσει όλα τα μη ασφαλή εργοστάσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα