Η τρόικα γύρισε πίσω το ασφαλιστικό – Πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα

Από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα καθυστερεί, καθώς οι θεσμοί ζητούν περαιτέρω λεπτομέρειες από την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόλις λάβουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Αννίκα Μπράιτχαρτ.

«Οι

εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο. Μελετάμε το σχέδιο της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, ωστόσο δεν πρόκειται να προβούμε σε εκτίμηση πριν δούμε τις λεπτομέρειες», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ.

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. δεν επιβεβαίωσε συνάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου θα μεταβεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διορισμούς από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Αρχίζει σήμερα ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, καθώς κατέφθασαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Η άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου θα καθυστερήσει -δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του μήνα- λόγω των ενστάσεων επί του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, όσο και λόγω της «μαύρης» τρύπας στα δημοσιονομικά.

Οι πρώτες επαφές αναμένεται να γίνουν σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων θα κριθεί και ο χρόνος έλευσης των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως ανέφερε πηγή του κουαρτέτου στο Βήμα της Κυριακής, οι θεσμοί περίμεναν από την ελληνική πλευρά «αγελάδα και έστειλαν γάτα». Επιπλέον, πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι το σχέδιο δεν είναι κοστολογημένο.

Όμως και σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2016 και το 2018, ακόμη και με τις παρεμβάσεις του ασφαλιστικού, προβλέπεται «μαύρη» τρύπα 2-3 δισ. ευρώ για το 2016 και 6-8 δισ. ευρώ το 2018…

Σύσκεψη Τσίπρα, Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου, Σταθάκη στη Βουλή

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στο Νταβός.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπ. Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα