Αξιολόγηση: Πάμε για “βαριά” συμφωνία την Παρασκευή με σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020

23:39 5/4/2017 - Πηγή: BankWars

Αναβλήθηκε, η προγραμματισμένη για απόψε, Τετάρτη, η τηλεδιάσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια αρχική συμφωνία, που θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα όπου και θα ολοκληρωθεί το Staff Level Aggreement.

Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, προβλέπει την επιβολή μέτρων ύψους 1% για το 2019

το οποίο θα εξασφαλιστεί από την περικοπή των συντάξεων και 1% το 2020 από την μείωση του αφορολογήτου. Τα μέτρα του 2020 όμως, μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

Ως προς τα αίτια της ματαίωσης της τηλεδιάσκεψης, κάποιοι λένε ότι όλοι επέλεξαν να περιμένου “τι θα βγάλει” η αυριανή συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, ενώ άλλοι λένε ότι οφείλεται στην απροθυμία του ΔΝΤ να πάρει μέρος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Σχέδιο συμφωνίας, με σκοπό να επιτευχθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθεί στο Εurogroup της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

O συμβιβασμός προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Προβλέπει επίσης εμπροσθοβαρή εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί για το 2020, εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να παρουσιαστεί το παραπάνω σχέδιο κατά την διάρκεια του Eurogroup της Παρασκευής και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα.

Κομισιόν: Σύγκλιση Ελλάδας – θεσμών για τα ζητήματα «κλειδιά»
Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, A. Breithardt απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων».

«Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Την εκτίμηση του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε απόψε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο Eurogroup της Βαλέττας, στη Μάλτα.

Ο επίτροπος Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως «μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη. Η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο Eurogroup, στη Βαλέττα».

Keywords
Τυχαία Θέματα